Τέλος στα σενάρια -Δεν εξαιρείται ο ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση οφειλών

Γ. ΠαππούςΠερίεργα… σενάρια περί εξαίρεσης των οφειλών -βεβαιωμένων ή και ληξιπρόθεσμων- του ΕΝΦΙΑ από τη νέα ρύθμιση οφειλών κυκλοφόρησαν την Τρίτη, με φόντο την… γκρίνια της Τρόικα για το «κενό» που θα δημιουργηθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό από την, όπως λένε, «γενναιόδωρη» ρύθμιση χρεών προς τις εφορίες. Οι εν λόγω διαρροές έκαναν, μάλιστα, λόγο για έκδοση σχετικής εγκυκλίου πριν ανοίξει η εφαρμογή του TAXIS για την υποβολή αιτήσεων.

Ωστόσο, όπως τονίζουν κατηγορηματικά υψηλόβαθμες πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), «δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσης εγκυκλίου που θα αντίκειται στο νόμο και σε κάθε περίπτωση θα είναι δυσμενέστερη των όσων προβλέπει ο νόμος και η Απόφαση που εκδόθηκε για την εφαρμογή του». Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, δε, ότι για να εξαιρεθούν οι οφειλές του ΕΝΦΙΑ απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, αφού η ήδη ψηφισμένη διάταξη προβλέπει ότι οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν στη νέα ρύθμιση και όσες οφειλές έχουν βεβαιωθεί ως την 1η Οκτωβρίου και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες άρα όλες τις υπόλοιπες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Η… πέτρα του σκανδάλου είναι η πρόβλεψη της απόφασης που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση και των οφειλών που θα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ως την ημερομηνία υποβολής αίτησης υπαγωγής, κάτι που σύμφωνα με τους κακόπιστους δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να σταματήσουν τις πληρωμές ΕΝΦΙΑ έως τον Μάρτιο, με σκοπό να υπαχθούν τότε στη ρύθμιση και να εντάξουν όλες τις δόσεις που έμειναν απλήρωτες από τον Νοέμβριο. Όπως σημειώνουν, όμως, οι υψηλόβαθμες πηγές της ΓΓΔΕ, αυτά τα επιχειρήματα δεν λαμβάνουν υπόψιν τρεις σημαντικές παραμέτρους: 1) οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, μετά από την καταβολή δύο δόσεων, έχουν φτάσει στα 1,170 δισ ευρώ, δηλαδή ήδη περίπου τα μισά από τα προβλεπόμενα έσοδα 2) από το το προφίλ των οφειλετών που έχει η ΓΓΔΕ προκύπτει ότι οι οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ είναι κατά κανόνα περιορισμένες άρα με δεδομένο ότι η ελάχιστη δόση της ρύθμισης είναι 50 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος υπαχθεί στη νέα ρύθμιση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10- 12 δόσεις 3) η άτυπη «ανακωχή» που έχει κηρύξει με τους οφειλέτες η ΓΓΔΕ έως τα Χριστούγεννα, προκειμένου να δοθεί χρόνος υπαγωγής στη ρύθμιση, δεν συνεπάγεται ότι «παγώνουν» οι κατασχέσεις εσαεί. Κάθε άλλο. Μετά από αυτή την περίοδο χάριτος, αναμένεται μπαράζ αναγκαστικών μέτρων, με βάση και το πόρισμα που περιμένει η ΓΓΔΕ από ειδική επιτροπή για το πού πρέπει να «χτυπήσει» για να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Εν μέσω της… παραφιλολογίας για τον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα η αναλυτική εγκύκλιος για τις διορθώσεις στο Ε9, με δεδομένο ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο ανοίγει η εφαρμογή του TAXIS για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Η έμφαση θα δοθεί στις αναγκαίες διορθώσεις για τα ημιτελή κτίσματα και τα «ξενοίκιαστα» μη ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία δικαιούνται έκπτωση φόρου 60% και 20% αντιστοίχως.

Πηγή: Τέλος στα σενάρια -Δεν εξαιρείται ο ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση οφειλών | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/177982/telos-sta-senaria-den-exaireitai-o-enfia-apo-ti-rythmisi-ofeilon#ixzz3IqkKtaBO