Telegraph: Η ελληνική κρίση κάνει το κυριακάτικο τραπέζι των Βρετανών φθηνότερο

Η κρίση στην Ελλάδα και η αβέβαιη πολιτική κατάσταση, έχουν κάνει φθηνότερο το κυριακάτικο τραπέζι των Βρετανών, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα αρνίσιου κρέατος σε όλη την Ευρώπη και πάντα έκανε εξαγωγές στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, η πτώση του ενιαίου νομίσματος, το τελευταίο έτος έναντι της βρετανικής λίρας, μείωσε τις εξαγωγές του αρνίσιου κρέατος στην Ευρώπη με αποτέλεσμα η τιμή αυτού του κρέατος στη Βρετανία να μειωθεί πάνω από ένα τέταρτο σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Αυτή την εβδομάδα οι Βρετανοί παραγωγοί αρνιού πωλούν το κρέας του 3,50 λίρες (5 ευρώ), από 4,11 λίρες (5,89 ευρώ), που το πωλούσαν πριν ένα μήνα. Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα η ελληνική κρίση είναι το γεγονός που επηρέασε αρνητικά το ενιαίο νόμισμα, όσο τίποτε άλλο και δημιούργησε στο ευρώ απώλειες 10% έναντι της βρετανικής λίρας τους τελευταίους δώδεκα μήνες, εξαιτίας του κλίματος ανησυχίας που δημιουργήθηκε για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ.

Αλλά, ενώ η πτώση του ευρώ είναι μια καλή είδηση για τους Βρετανούς παραθεριστές που σκοπεύουν να κάνουν τις διακοπές τους σε χώρες της Ευρώπης, τα βρετανικά προϊόντα, όπως το αρνίσιο κρέας, έχουν καταστεί ακριβά για τους Ευρωπαίους αγοραστές, η ζήτησή τους έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να πέφτουν στην αγορά της Βρετανίας. Αυτό βέβαια σημαίνει όφελος για τους Βρετανούς καταναλωτές.

Αυτή η πτώση των τιμών των προϊόντων που εξάγει η Βρετανία στην Ευρώπη, είναι ιδιαίτερα έντονη στο αρνίσιο κρέας, αφού η Ευρώπη είναι η πιο σημαντική αγορά για την Βρετανία ως προς αυτό το προϊόν, με το 80% του αρνίσιου κρέατος που παράγεται στην Βρετανία να διοχετεύεται στην ευρωπαϊκή αγορά.