Ντάισελμπλουμ: Καταρχήν μέχρι την Τετάρτη να αποδεχτεί η Αθήνα το σύνολο του πακέτου

Στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα με το οποίο πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τόσο το πρόραμμα – γέφυρα που συμφωνήθηκε στην μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής όσο και το νέο συνολικό βαρύ πρόγαμμα έδωσε βάρος στις δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Λίγο νωρίτερα είχε επιβεβαιώσει με ανάρτησή του στο twitter, ότι επανεξελέγη ομόφωνα στη θέση του Προέδρου του σώματος και είχε ευχαριστήσει τους συναδέλφους του.

Κάναμε μια αποτίμηση των στοιχείων που μας απασχολούν, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Και προσέθεσε:  Ακολουθώντας το αίτημα της Ελλάδας συζητήσαμε εάν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για να απελευθερωθεί η χρηματοδότηση από τον ESM. Συζητήσαμε το πρόγραμμα -γέφυρα της Ελλάδας. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη με έναν αξιόπιστο τρόπο.

Ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι μέχρι την Τετάρτη πρέπει να έχει γίνει αποδεκτό το συνολικό πακέτο που αποφασίστηκε. «Θέλω να ελπίζω ότι μέσω της επόμενης τηλεδιάσκεψης που θα κάνουμε θα μπορέσουμε να δώσουμε εντολή στους Θεσμούς. Πριν το δημοψήφισμα μιλούσαμε για κάτι τελείωσε διαφορετικό, μιλούσαμε για επιμήκυνση του δευτέρου προγράμματος, τώρα μιλάμε για τρίτο μνημόνιο».

Όπως είπε θα πραγματοποιηθούν δύο τηλεδιασκέψεις αυτή την εβδομάδα. Αυριο Τρίτη θα συνεδριάσει το Euroworking Group και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του νέου προγράμματος.