Το Eurogroup συζητά τα χαρακτηριστικά της προληπτικής γραμμής στήριξης

Αναστάτωση από διφορούμενη διατύπωση Ντάισελμπλουμ – παρέμβαση Χαρδούβελη

του Αργύρη Παπαστάθη

Σε κρίσιμη διαπραγμάτευση για την προληπτική γραμμή στήριξης των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα μεταβαίνει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Το Eurogroup των Βρυξελλών θα θέσει το πλαίσιο της συζήτησης ώστε τις επόμενες 31 ημέρες -το αργότερο ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου- να ληφθεί οριστική απόφαση για τη μορφή του μεταβατικού προγράμματος της Ελλάδας από την 1η Ιανουαρίου του 2015 καθώς το υπάρχον ευρωπαϊκό πλαίσιο εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό παρουσιάστηκε με σαφήνεια από το νέο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί καθώς τον Δεκέμβριο απαιτείται επαρκής χρόνος για όσες χώρες θα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια τους το νέο πλαίσιο της σχέσης του EFSF/ESM με την Ελλάδα πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Τελικά ECCL

Το βασικό σενάριο αφορά την προληπτική γραμμή πίστωσης με ενισχυμένες προϋποθέσεις (ECCL) από τον ESM «χωρίς όμως τους όρους του μνημονίου» όπως ανέφερε o κ. Xαρδούβελης στο Reuters την Τετάρτη.

Θα έχει διάρκεια 6 μήνες ως 1 έτος, θα επικεντρώνεται σε 15 βασικές μεταρρυθμίσεις, θα συνδυαστεί με πρόσβαση στις αγορές και θα προβλέπει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ η οποία κατά τον κ. Χαρδούβελη είναι επιθυμητή «για να είναι σίγουρες οι αγορές».

Αναπάντητο ερώτημα παραμένει η υπογραφή η όχι MoU (Μνημονίου) όπως αναφέρεται ρητά στα έγγραφα του ESM για τη γραμμή ECCL.

Πέραν αυτού παραμένουν επίσης ορισμένες διαφωνίες.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=647936