Σε “ελεύθερη” πτώση βρίσκονται οι τουριστικές κρατήσεις στην Ελλάδα λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που ενέτεινε το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των Τour Operators, όπως τα ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), “οι κρατήσεις της χώρας μας, αυτή την περίοδο, πέρυσι, κυμαίνονταν στο επίπεδο των 120.000 επισκεπτών καθημερινά”. “Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μείωση κατά μέσο όρο 30% – 40% στη ροή των κρατήσεων, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, άρα έχουμε μείωση 36.000 έως 48.000 κρατήσεων κάθε μέρα”.
“Με την προϋπόθεση ότι μετά το δημοψήφισμα, η χώρα θα επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, θα επαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα και θα αποκατασταθεί η εικόνα μας στο εξωτερικό, εκτιμάται ότι υπάρχει, ακόμα, το χρονικό περιθώριο, ώστε ο ρυθμός των κρατήσεων να επιταχυνθεί και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών” καταλήγει ο ΣΕΤΕ.
Η ίδια άσχημη κατάσταση επικρατεί και στις ηλεκτρονικές αναζητήσεις για δωμάτια, όπως καταγράφει το Έθνος, με την πτώση να φτάνει έως και το 50% καθώς επιβαρυντικά λειτουργεί το γεγονός ότι είναι πλέον αδύνατον να γίνουν κρατήσεις σε ξένες αεροπορικές εταιρείες με ελληνικές πιστωτικές κάρτες.
Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Τύπου, προβληματισμός επικρατεί και στους υπευθύνους των ΚΤΕΛ και τους ιδιοκτήτες φορτηγών.
Αν και τα λεωφορεία από τον Κηφισό για την ώρα αναχωρούν κανονικά για όλους τους προορισμούς ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΚΤΕΛ Σοφοκλής Φάτσιος προειδοποιεί για ενδεχόμενα προβλήματα με την εκτέλεση των δρομολογίων από την προσεχή Τρίτη.
«Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα. Με 60 ευρώ ημερησίως δεν μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα για των μεταφορέων για καύσιμα, διόδια και ακτοπλοϊκούς ναύλους. Κανείς πλέον δεν δέχεται πίστωση και τα προβλήματα θα διογκώνονται καθώς από τα 32.000 οχήματα, τα 25.000 είναι αυτοαπασχολούμενα» δηλώνει στο Έθνος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ Πέτρος Σκουληκίδης.
«Κραυγή αγωνίας» και από το Επιμελητήριο Κυκλάδων που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προβλήματα τροφοδοσίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, όπως κρεατικά και φάρμακα λόγω της μη δυνατότητας πληρωμής των προμηθευτών του εξωτερικού εξαιτίας της τραπεζικής αργίας.