Κύπριος ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα

Η ελληνική κρίση δεν απειλεί να μεταδοθεί στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, διαβεβαιώνουν το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι οι έως τώρα εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν επηρεάσει την κυπριακή οικονομία και τον τραπεζικό τομέα. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η κυπριακή οικονομία δεν είναι σημαντικά εξαρτημένη από την ελληνική, αφού οι εξαγωγές στην Ελλάδα ανέρχονται στα 55 εκατ. ευρώ και η αγορά υπηρεσιών στα 274 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφορών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στην περίπτωση κατά την οποία αποφασισθεί απομείωση του ελληνικού χρέους, η έκφραση αλληλεγγύης από μέρους της Κύπρου προς την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει με τα χρήματα μόνο των άλλων χωρών. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η Κύπρος θα στηρίξει ενώπιον του Eurogroup την όποια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Συρίχας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι οι τέσσερις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο είναι ανεξάρτητες από τις μητρικές στην Ελλάδα, ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα, είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες και πληρούν όλους τους τραπεζικούς δείκτες.