Πικετί: Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πρόβλημα χρέους - Απαράδεκτη η στάση του Βερολίνου

«Χρειαζόμαστε μια διάσκεψη για το σύνολο των χρεών της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί. «Μια αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι αναπόφευκτη μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει.

Ο Γάλλος οικονομολόγος επικρίνει σφοδρά και την στάση γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα. «Είναι μεγάλο λάθος η υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, όπως κάνει τώρα η Γερμανία προκειμένου να επιβάλλονται κανόνες προερχόμενοι κυρίως από το Βερολίνο σχετικά με τα χρέη των κρατών», εκτιμά ο Πικετί. «Η Γερμανία είναι η χώρα που δεν έχει πληρώσει ποτέ τα χρέη της. Δεν μπορεί να δίνει μαθήματα για το θέμα αυτό σε άλλες χώρες» τονίζει.

Η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο δημοκρατικό θεσμό, ο οποίος θα αποφασίσει για το επιτρεπτό όριο χρέους ώστε να αποφευχθεί μια νέα αύξησή τους. «Θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», προτείνει ο Πικετί.