Συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας το α΄τρίμηνο του 2015

Μικρή συρρίκνωση κατέγραψε η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, του ενισχυμένου δολαρίου, των μειωμένων δαπανών στον ενεργειακό τομέα και των προβλημάτων στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής. Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι η ανάπτυξη επιταχύνεται στο δεύτερο τρίμηνο καθώς αμβλύνεται η πρόσκαιρη επίδραση από τις ασυνήθιστα σφοδρές χιονοπτώσεις και τη διαμάχη στα λιμάνια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, συγκριτικά με μείωση 0,7% που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα. Η ανοδική αναθεώρηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο σχετικά υψηλότερο ρυθμό αύξησης των καταναλωτικών δαπανών συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών, που αντιστοιχούν σε πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω στο 2,1% από το 1,8% που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα. Η αναθεώρηση επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Το τέταρτο τρίμηνο, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2%.