Αισιοδοξία Δραγασάκη για επίτευξη συμφωνίας εγκαίρως «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο»

Αισιόδοξος ότι θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμφανίστηκε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε, κατά την ενημέρωση που έκανε στο Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ότι οι διαφορές είναι πλέον μικρές και ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμβιβασμός για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015. Για το 2016 η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πρόταση από την αντίστοιχη των δανειστών ανέρχεται σε μόλις 0,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διεκδικεί μία συνολική λύση για το χρέος, ενώ έχει ήδη υποβάλλει αίτημα για τη μετακύλιση των αποπληρωμών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με τη μεταφορά των σχετικών ομολόγων, ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ερωτηθείς από τις τραπεζικές διοικήσεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε ότι το Eurogroup της Πέμπτης δεν θα φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα.

Συμπλήρωσε, όμως, ότι αναμένεται νέα τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέσα στο Σαββατοκύριακο, με στόχο την άρση του διαφαινόμενου αδιεξόδου.

Το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, από την άλλη, προειδοποίησε για τον κίνδυνο που δημιουργείται από το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί και από τη δυστοκία στις διαπραγματεύσεις. Ζήτησαν δε από τον κ. Δραγασάκη να μην επιτείνουν τα στελέχη της κυβέρνησης την αβεβαιότητα, καθώς οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.