Η συμφωνία για το φυσικό αέριο ΕΕ, Ρωσίας και Ουκρανίας φέρνει αέρα εξομάλυνσης

Ως πρώτο σημάδι αποκλιμάκωσης στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας χαιρέτισε η Κομισιόν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Βρυξέλλες, Μόσχα και Κίεβο για το φυσικό αέριο μέχρι τον Μάρτιο, η οποία αποτρέπει το κίνδυνο «πολέμου φυσικού αερίου».

Με τη συμφωνία, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, η Ουκρανία θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την αγορά φυσικού αερίου και την αποπληρωμή οφειλών με την ΕΕ ως εγγυητή, ενώ η δεύτερη διασφαλίζει την παράδοση φυσικού αερίου στο δικό της σύστημα. Η Ρωσία θα ξαναρχίσει την παράδοση αερίου μέχρι το χειμώνα και τα κεφάλαια που θα αξιοποιηθούν θα περιλαμβάνουν και εκείνα που προέρχονται από το ΔΝΤ.

Οι συνομιλίες, που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, κατέληξαν «σε ένα σημαντικό βήμα για την κοινή ενεργειακή ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο» ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. «Δεν υπάρχει λόγος να κρυώσουν οι Ευρωπαίοι φέτος το χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά.

Για «πρώτη ακτίνα αποκλιμάκωσης» μεταξύ Μόσχας και Κίεβου μίλησε από την πλευρά του ο επίτροπος Ενέργειας Γκούντερ Έτινγκερ.

Από την ρωσική πλευρά, ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ διαβεβαίωσε ότι «η Ρωσία πάντοτε στάθηκε αξιόπιστος πάροχος ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη, και θα μείνει αξιόπιστη».

Διαβάστε τη συνέχεια στο:

 

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=646091