Παράταση του τρέχοντος προγράμματος για εννέα μήνες ζητά η Αθήνα

Παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννέα μήνες, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2016, ζητεί η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες, το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στόχος της συγκεκριμένης κίνησης από πλευράς Αθήνας είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας.

Στο πλάνο αυτό, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, εντάσσεται ως προϋπόθεση αφενός τα προαπαιτούμενα που θα ζητηθούν να τεθούν στη συμφωνία τώρα και να είναι ενιαία και δεύτερον να συμπεριλαμβάνεται δέσμευση από την πλευρά των δανειστών για ρύθμιση του χρέους.

Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.

Το πρωί της Τετάρτης, πάντως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει πως μια παράταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας είναι θεωρητικά δυνατή. «Ναι, φυσικά. Θεωρητικά είναι δυνατόν. Έχουμε ήδη παρατείνει αυτό το πρόγραμμα δύο φορές, τον Δεκέμβριο και πρόσφατα έως τις 30 Ιουνίου» δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης.