Βαρουφάκης: Οι θεσμοί σαμποτάρουν τις συνομιλίες για συμφωνία

Καμία λύση στην ελληνική κρίση δεν προσδίδει η πρόταση των θεσμών ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel κατηγορώντας τους ότι σαμποτάρουν τις συνομιλίες για συμφωνία.

«Μια τέτοια πρόταση, την κάνεις μόνο όταν δεν θέλεις να υπάρξει μια συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως παρά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εδώ και μήνες, οι πιστωτές συνεχίζουν να έχουν τις ίδιες απαιτήσεις που είχαν στην αρχή των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει από την πλευρά της «σημαντικές παραχωρήσεις» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα και προσέφερε αύξηση στο ΦΠΑ, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην ελληνική οικονομία. «Θα προσπαθήσω να μείνω μέχρι την τελευταία στιγμή αισιόδοξος αλλά τώρα πρέπει να περάσουμε “στην άλλη πλευρά”» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Δεν θέλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά προτείνουμε τον επαναπροσδιορισμό του χρέους» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και υπογράμμισε ότι «τα επόμενα χρόνια τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να αποπληρωθούν στην ΕΚΤ μέσω του ESM και από το 2021 και μετά να υπάρξει άμεση σύνδεσή τους με την πορεία της οικονομίας».

Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης πως χωρίς μια τέτοια «αναδιάρθρωση» και ένα πρόγραμμα επενδύσεων για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, δεν πηγαίνουμε πουθενά απλά το Grexit θα αναβληθεί μέχρι το 2021 και καμία εταιρεία δεν θα επενδύσει στην Ελλάδα χωρίς να έχουν λυθεί αυτά τα θέματα. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία και υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η αναδιάρθρωση του χρέους.