Ντράγκι: Στο ευρώ θέλει η ΕΚΤ την Ελλάδα με ισχυρή συμφωνία

Η ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ υπογράμμισε ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τονίζοντας ότι θα «πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία» για την Ελλάδα που θα διασφαλίζει τόσο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όσο και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Ο Ντράγκι σημείωσε ότι «υπάρχει ισχυρή θέληση από όλα τα μέρη για μια συμφωνία» και προσέθεσε ότι η ΕΚΤ θέλει μια ισχυρή συμφωνία που θα διασφαλίζει «την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, την κοινωνική δικαιοσύνη και την κάλυψη θεμάτων χρηματοοικονομικής σταθερότητας».

Ο Διοικητής της ΕΚΤ εξήγησε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να εξετάσει το ΔΣ της Τράπεζας την αύξηση του ορίου στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.  «Θα πρέπει να υπάρχει αξιόπιστη προοπτική για επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και αυτό υπαινίσσεται μια εκταμίευση [από τους θεσμούς]» είπε. Και προσέθεσε ότι «μόνο έτσι το ΔΣ της ΕΚΤ θα εξετάσει  – καθώς δεν υπάρχουν αυτοματισμοί – μια αύξηση του ορίου στα έντοκα γραμμάτια. Αλλά δεν είμαστε εκεί».

Ο Ντράγκι σημείωσε ταυτόχρονα ότι η επιδείνωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στον καθορισμό των κατάλληλων πρωτογενών πλεονασμάτων.  Επίσης, διατύπωσε την άποψη ότι η ελληνική οικονομία είναι βιώσιμη εάν εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές.

Ο Διοικητής της ΕΚΤ απέφυγε επισταμένα να κάνει σχόλιο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας – δανειστών σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς να έχουν διαμορφώσει τις προτάσεις τους.

Ερωτηθείς για τη στάση που θα υιοθετήσει η ΕΚΤ στο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας στα δάνεια προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο είπε: «Δεν θέλω να κάνω εικασίες σε τέτοια θέματα. Κρατάμε την εκφρασμένη δήλωση των ελληνικών αρχών για πλήρη και έγκαιρη πληρωμή». Συμπλήρωσε όμως ότι η ΕΚΤ αξιολογεί ότι οι τρέχουσες εξελίξεις επηρεάζουν την ποιότητα των εγγυήσεων που η ίδια κατέχει – δηλαδή των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων. «Εάν κάτι αλλάξει θα πρέπει να δούμε και πάλι αυτές τις αποφάσεις. Είμαστε ένα ίδρυμα που βασίζεται και ακολουθεί κανόνες».

Επανέλαβε, δε, ότι ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας ELA έχει σχεδιαστεί για την παροχή πίστωσης στον ιδιωτικό τομέα και όχι για να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις. «Θα πρέπει να εστιάσουμε στην εξεύρεση μιας ισχυρής συμφωνίας, όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν. Όλη μας η ενέργεια θα πρέπει να κατευθυνθεί στην εξεύρεση μιας ισχυρής συμφωνίας», τόνισε.

Ο Ντράγκι αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επιβολής μεγαλύτερου κουρέματος στην αξία των ελληνικών ομολόγων που δέχεται η κεντρική τράπεζα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας. Όπως εξήγησε, το Δ.Σ. έχει εξετάσει το θέμα στις τελευταίες συνεδριάσεις του και θα το εξετάσει ξανά στην επόμενη συνάντηση του λαμβάνοντας υπ’ όψιν «την πορεία των διαπραγματεύσεων και το πώς η τρέχουσα κατάσταση επηρεάζει την ποιότητα του ελληνικού χρέους. Και με βάση αυτές τις πληροφορίες θα πάρει μια απόφαση».

Οι δηλώσεις Ντράγκι έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη μετά από συνεδρίαση κατά την οποία αποφασίστηκε η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.