Άρον-άρον απέσυραν την πρόταση για φόρο στις αναλήψεις από τα ATM

Δεν πέρασαν ούτε δύο ώρες από την στιγμή που ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προανήγγειλε την επιβολή μικρού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές και το Υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Νωρίτερα ο κ. Βαρουφάκης σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ανακοίνωνε ότι μπορεί να επιβληθεί ένα μικρό τέλος, χαμηλό ποσοστό στις αναλήψεις μετρητών από ATM ή και από τα τραπεζικά γκισέ.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης ότι εξετάζεται η φορολόγηση -με ένα μκρό ποσοστό- των αναλήψεων από τα ATM’s εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού αλλά και για ένα αντικίνητρο στην χρήση μετρητών ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν τα κεφάλαια καταθέσεων

Δύο ώρες αργότερα, με γραπτή ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών πήρε πίσω την πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών -συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ. Το αξιοσημείωτο είναι το Υπουργείο Οικονομικών με την ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα αποδίδει την πατρότητα της πρότασης για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών και των αναλήψεων από ATM στους δανειστές και μάλιστα υποστηρίζει ότι οι εισηγήσεις αυτές (τις οποίες ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυπτε στους δημοσιογράφους πριν από περίπου δύο ώρες) αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου Οικονομικών!

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών:

«Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς. Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση».