"Suddeutsche Zeitung": Παράταση προγράμματος... με το φόβο δημοψηφίσματος!

Επέκταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας ως το φθινόπωρο εξετάζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές στο Eurogroup οι οποίες υποστηρίζουν πως η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο, με εκταμίευση 4 δισ. ευρώ μετά από «τμηματική» υλοποίηση των όρων που προβλέπονται, αφήνοντας για αργότερα τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό. Παράλληλα, θα γίνονταν συζητήσεις για τρίτο πρόγραμμα.

Οπως αναφέρει το “Βήμα”, το χρονοδιάγραμμα των σχετικών συνομιλιών καθορίζεται, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, από τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο της Ρίγας την Πέμπτη (σσ. σήμερα), με στόχο κάποιου είδους «πολιτική συμφωνία», και την Σύνοδο της G7 στις 7 και 8 Ιουνίου στη Γερμανία.

Στόχος είναι, σύμφωνα με την αναφορά, να έχουν προχωρήσει μέχρι το τέλος Μαΐου οι διαπραγματεύσεις τόσο ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να μπορούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.

Οι αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα αποδίδουν την επιλογή της επιμήκυνσης του προγράμματος στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Ο έλληνας Πρωθυπουργός, αναφέρουν, «μπορεί να συμφωνήσει μεν στις μεταρρυθμίσεις αλλά να τις φέρει σε δημοψήφισμα». «Εάν προγραμματιζόταν δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, η ΕΕ δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να παρατείνει το πρόγραμμα, επειδή δεν θα μπορούσε να “κλείσει τη στρόφιγγα” πριν από μία δημοκρατική διαδικασία», αναφέρεται.