Στο 1,1 δισ. ευρώ το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης στο τέλος Μαρτίου

Στο 1,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, μειωμένο κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με τον Μάρτιο 2014, όταν είχε ανέλθει στο 2,4 δισ. ευρώ.

Όπως καταδεικνύεται από τα αποτελέσματα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφάνισαν στα τέλη Μαρτίου πρωτογενές έλλειμμα 349 εκατ. ευρώ, έναντι 798 εκατ. ευρώ πέρυσι, γεγονός που οφείλεται στην υποχώρηση των εσόδων τους.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι εγγυήσεις του Δημοσίου αυξήθηκαν εντυπωσιακά στο τρίμηνο στα 121 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω του μηχανισμού έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA) των τραπεζών. Ο ELA ήταν στα 69 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, από 22 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, 6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου και 0 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015 ανέφερε πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την εξομάλυνση των αντιφάσεων μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων και τη διευθέτηση των εσωτερικών αντιθέσεων στα κόμματα της συγκυβέρνησης.

«Απαιτείται, συνεπώς, η κυβέρνηση, έστω και αργά, με σύνεση, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, να προχωρήσει σε μία όσο το δυνατόν πιο επωφελή για τη χώρα συμφωνία, εντός του αναμφίβολα ασφυκτικού πλαισίου στο οποίο αυτή κινείται», τόνισε.