Ένα παράλληλο νόμισμα δεν θα βοηθήσει την Ευρωζώνη αναφέρει ο Έβαλντ Νοβότνι

Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων μπορεί να είναι χρήσιμη για τις χώρες που αντιμετωπίζουν ακραίες συνθήκες, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ένα παράλληλο νόμισμα όπως το IOU εντός Ευρωζώνης επισήμανε το μέλος της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι σε σημερινή του δήλωση στο Reuters.

Τα σχόλιά του προστίθενται στο δημόσιο διάλογο εντός της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται να πείσει τους δανειστές να ξεκλειδώσουν χρηματοδότηση. Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν και η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα προκληθεί πανικός στους καταθέτες και θα απαιτηθούν κεφαλαιακοί περιορισμοί για να αποφευχθεί το bank run.

Σύμφωνα με τον Νοβότνι, το IOUs δεν θα βοηθήσει στο να επιλυθεί η βαθιά κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη και επανέλαβε τα λόγια των συναδέλφων του οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί ένα capital control.

«Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε πολύ ειδικές περιστάσεις. Μπορεί να είναι χρήσιμο ως προσωρινό μέτρο, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις» σχολίασε ο Νοβότνι και πρόσθεσε ότι «είναι ένα ακραίο μέτρο. Αλλά στην περίπτωση της Κύπρου αποδείχθηκε αποτελεσματικό. Συνέβαλε στο να ανακτήσει η χώρα τη σταθερότητα που απαιτείται για ένα μέλος της ζώνης του ευρώ».

Ωστόσο, σημείωσε ότι η εισαγωγή ενός δεύτερου, «παράλληλου νομίσματος» όπως τα IOU δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας βαθιάς κρίσης και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι σχετικό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα ήταν παράξενο να υπάρχουν παράλληλα νομίσματα σε μια νομισματική ένωση».