Κέρδη αναμένει στο α’ τρίμηνο η Τράπεζα Κύπρου

Κερδοφόρο αναμένει να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2015 η Τράπεζα Κύπρου, ΚΥΠΡ έναντι ζημιών μετά φόρων ύψους 337 εκατ. ευρώ που είχε καταγράψει το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, στις 29 Μαΐου αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας για τα τριμηνιαία αποτελέσματα του 2015. Η τράπεζα σημειώνει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 δεν είναι συγκρίσιμο με το πρώτο τρίμηνο του 2014 ως αποτέλεσμα της σημαντικής απομόχλευσης που έχει σημειωθεί έκτοτε, συμπεριλαμβανομένης της μερικής αποπληρωμής του κρατικού ομολόγου που κατείχε η τράπεζα από την Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Ιουλίου 2014.

Η τράπεζα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην πορεία υλοποίησης των στρατηγικών της σχεδιασμών. Η απομόχλευση του ισολογισμού συνεχίζεται και η τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση της επένδυσης της στη MarfinDiversified Strategy Fund Plc στις 30 Απριλίου 2015, ενισχύοντας τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή της θέση, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται επίσης ότι η τράπεζα σημειώνει πρόοδο στην ανακοπή της επιδείνωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου. Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) αναμένεται να διατηρηθεί περίπου στο 14%.

«Η ρευστότητα της Τράπεζας συνεχίζει να βελτιώνεται, ενισχυμένη από πελατειακές εισροές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015, οι οποίες συνεχίστηκαν και τον Απρίλιο του 2015, παρά την πλήρη κατάργηση των μέτρων διακίνησης κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα έχει επιτύχει να μειώσει τη χρηματοδότησή της από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) κατά 0,9 δισ. ευρώ από την 31ηΔεκεμβρίου 2014 σε 6,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το υψηλό υπόλοιπο των 11,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013», επισημαίνεται.

Όσον αφορά το 2014 αναφέρεται ότι οι προβλέψεις για την απομείωση δανείων για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 ανήλθαν σε 248 εκατ. ευρώ (συνεχιζόμενες δραστηριότητες), σε σύγκριση με 115 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2014. Η αύξηση των προβλέψεων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 σχετίζεται κυρίως με την εναρμόνιση των μεθοδολογιών και με αλλαγές σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις, μετά την επισκόπηση των αποτελεσμάτων του Ελέγχου Ποιότητας Ενεργητικού (AQR).

Επιπρόσθετα, εν όψει της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης στη Ρωσία από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2014, και μετά την κατηγοριοποίηση των δραστηριοτήτων του συγκροτήματος στη Ρωσία ως ομάδα εκποίησης που κατέχεται προς πώληση, η τράπεζα προχώρησε σε επισκόπηση των δραστηριοτήτων της στη χώρα αυτή και αύξησε το επίπεδο των προβλέψεων για το δανειακό χαρτοφυλάκιο και λοιπά περιουσιακά στοιχεία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014.