Συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε πριν το Eurogroup της Δευτέρας

Δεν περιμένει κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα στο Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαΐου σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όμως ανέφερε ότι οι συζητήσεις έχουν γίνει κάπως πιο εποικοδομητικές. Ο κ. Σόιμπλε αποκάλυψε ότι πριν από την συνεδρίαση της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«Οι προσδοκίες μου για τη Δευτέρα δεν είναι πολύ μεγάλες. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν σήμερα εδώ. Αυτό δεν είναι κάτι θεαματικό. Συναντιόμαστε συχνά και τηλεφωνιόμαστε ακόμη πιο συχνά. Έχω με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου πολλές φορές συχνότερη επικοινωνία από ό,τι με τους συναδέλφους μου στο Γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο. Σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα, οι συζητήσεις μεταξύ των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν γίνει προφανώς κάπως πιο εποικοδομητικές, αλλά σε ό,τι αφορά την ουσία, πολλές φορές υποτιμάται πόση δουλειά πρέπει να γίνει και δεν έχω την πρόθεση να το επιβαρύνω αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Πιστεύω ότι για την Δευτέρα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα. Σήμερα είναι Πέμπτη (σ.σ. χθες), αυτό δεν είναι στο πλαίσιο του εφικτού», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη, δήλωσε ότι του το ζήτησε και εκείνος, ενώ διευκρίνισε ότι είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό. Ερωτηθείς σχετικά με χθεσινές δηλώσεις του ότι μόνο η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να βοηθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να εξασφαλίσει η Ελλάδα είναι θετική.

«Από όπου μπορούν να πάρουν βοήθεια, υπέροχα! Και αν δεχθούν βοήθεια από την Ρωσία, υπέροχα! Χαίρομαι! Αλλά δεν θα είναι ποτέ ούτε κατά προσέγγιση στο ύψος της βοήθειας που η Ελλάδα ήδη χρειάστηκε, ήδη έλαβε και ακόμη χρειάζεται. Και η Κίνα ενδιαφέρεται ως επενδυτής για σχέδια αποκρατικοποίησης. Αλλά δεν χαρίζει τα λεφτά της. Και γιατί θα έπρεπε; Οι Κινέζοι έχουν μεγάλα προβλήματα και η Ρωσία έχει πολλά δικά της προβλήματα», δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών και ανέφερε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας μιλάμε για τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων.