ICAP: Βελτίωση των εταιρικών κερδών το 2014

Ανακοπή της συνεχούς πτώσης των πωλήσεων και μεγάλη βελτίωση της κερδοφορίας, η οποία είχε υποστεί τεράστιες απώλειες τα προηγούμενα έτη, καταγράφηκε στις ελληνικές επιχειρήσεις το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP. Συγκεκριμένα, από τα ενοποιημένα αποτελέσματα χρήσεως σε δείγμα 1.043 επιχειρήσεων, προκύπτει εικόνα ανακοπής της φθίνουσας πορείας το τελευταίο έτος, με αύξηση 0,7% του συνολικού κύκλου εργασιών, φαινόμενο σαφώς ενθαρρυντικό συγκριτικά με τις συνθήκες συνεχούς υποχώρησης που επικρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια, με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 46,15 δισ. ευρώ το 2014.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ICAP, η υπέρβαση του κόστους πωλήσεων ήταν σαφώς εντονότερη (σε σχέση με τις πωλήσεις), γεγονός που οδήγησε και πάλι σε υποχώρηση των μικτών κερδών κατά 2,8%, στοιχείο ενδεικτικό ότι χρειάζονται ακόμη προσπάθειες προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης των «λοιπών λειτουργικών εξόδων» και των χρηματοοικονομικών δαπανών στη διάρκεια του έτους, σε επίπεδο λειτουργικού αποτελέσματος καταγράφηκε μεγάλη βελτίωση της τάξεως του 46,5%, γεγονός που αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για την εντυπωσιακή βελτίωση της κερδοφορίας.

Πράγματι, το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εταιρειών ήταν θετικό και τα δύο έτη, όμως το 2014 τα κέρδη προ φόρων εκτοξεύθηκαν σε 764 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων κερδών 88,6 εκατ. ευρώ το 2013. Σε επίπεδο κερδών EBITDA  καταγράφηκε αύξηση ποσοστού 28,8% το 2014/13. Όσον αφορά στα στοιχεία Ενεργητικού και Παθητικού των 1.043 επιχειρήσεων, το σύνολο ενεργητικού τους αυξήθηκε κατά 4,2% το 2014/13, ανερχόμενο σε 63,7 δισ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έντονη διεύρυνση των διαθεσίμων και την αύξηση της αξίας των καθαρών παγίων. Από την άλλη πλευρά, τα ίδια κεφάλαια διευρύνθηκαν το 2014 κατά 2,6%.

Περαιτέρω, σχετικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης, βάσει των διαθέσιμων ισολογισμών σημειώνεται διαφοροποίηση, με καταγραφή σημαντικής υποχώρησης (-21,9%) στις βραχυπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε έντονη αύξηση στο επίπεδο των μεσο-μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων, κατά 18,4% (φαινόμενο που ενδεχομένως παραπέμπει σε διαδικασίες ρυθμίσεων δανείων, ή αντικατάστασης βραχυπρόθεσμων με μακροπρόθεσμα).

Σχετικά με τους χρηματοοικονομικούς δείκτες, δεδομένης της προαναφερθείσας βελτίωσης της κερδοφορίας, τόσο η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων όσο και το περιθώριο καθαρού κέρδους κατέγραψαν μεγάλη βελτίωση το τελευταίο έτος, ωστόσο οι τιμές των δεικτών παραμένουν ακόμη περιορισμένες. Επισημαίνεται ακόμη η υποχώρηση του περιθωρίου μικτού κέρδους, από 14,08% το 2013 σε 13,59% το 2014. Παράλληλα, οι δείκτες ρευστότητας εμφάνισαν αισθητή βελτίωση το τελευταίο έτος. Όσον αφορά τη διάκριση  σε κερδοφόρες – ζημιογόνες εταιρείες, από το συνολικό δείγμα των 1.043 εταιρειών προκύπτει ότι 640 εταιρείες (61,4%) ήταν κερδοφόρες, με κέρδη 1.906 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ 403 εταιρείες (38,6%) ήταν ζημιογόνες, με ζημίες ύψους 1.142 εκατ. ευρώ περίπου.