Αισιόδοξος ο Γ. Βαρουφάκης για επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης

Πεπεισμένος ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση έτσι ώστε από τον Ιούνιο και μετά να μπορεί κανείς να μιλήσει για ανάκαμψη εμφανίστηκε στη βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Εκτίμησε ότι κλείνοντας η συμφωνία, η χώρα θα εισέλθει στις αγορές και θα μπορεί να εκδίδει ομόλογα, στα πλαίσια ενός βιώσιμου χρέους, και θα αρχίσει η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

«Σε αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια εκείνων που κερδοσκοπούν σε βάρος της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, με αφορμή την συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών των ΑΝΕΛ Νίκου Μαυραγάνη και Δημήτρη Καμμένου. Ο κ. Μαυραγάνης, ο οποίος είχε καταθέσει ερώτηση για τα επικίνδυνα cds, μίλησε για «κερκόπορτα ελέγχου ενάντια κρατών που δίνουν μάχη δημοκρατίας, από κερδοσκόπους οι οποίοι έχουν στα χέρια τους ασφάλιστρα κινδύνου γα ομόλογα που δεν έχουν στην κατοχή τους, με στόχο να εκβιάζουν τις νόμιμες κυβερνήσεις». «Μπορεί η ελληνική πολιτεία να νομοθετήσει, ώστε να απαγορευθεί η κατοχή ασφαλίστρων κινδύνου για ελληνικά ομόλογα ώστε αυτή η κερκόπορτα να κλείσει», κατέληξε.

Ο Υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να θέσει το θέμα στο πλαίσιο του Ecofin, καθώς όπως είπε, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της αλλά υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συντάσσονται μαζί της ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Διευκρίνισε όμως ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί σε εθνικό πλαίσιο, αλλά απαιτείται παγκόσμια συμφωνία ή τουλάχιστον ευρωπαϊκή», ενώ δεν απέκλεισε, για συμβολικούς έστω λόγους όπως είπε, η Ελλάδα να απαγορεύσει την πώληση «γυμνών cds».

Απαντώντας στην ερώτηση του Δημήτρη Καμμένου, σχετικά με την επιστροφή κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο EFSF, ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι αποδέχθηκαν όρους λειτουργίας του ΤΧΣ που στερούν, όπως είπε, την κυριαρχία του ελληνικού Δημοσίου επί των χρημάτων του, ενώ άφησε αιχμές και για το ότι το EFSF δεν επέστρεψε στην Ελλάδα το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ.

«Αυτά συνέβησαν το 2012, το 2013, με τις αναθεωρήσεις. Εμείς προσπαθήσαμε να σώσουμε ό,τι μπορούσαμε. Αν το EFSF αντιμετώπιζε καλόπιστα το θέμα, θα είχε επιστρέψει το ποσό του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ελλάδα. Η επιστροφή του ποσού, μπορεί νόμιμα να μην έγινε, στην ουσία όμως ήταν μια προσπάθεια μεγιστοποίησης των πιέσεων σε αυτή την κυβέρνηση για να υποχωρήσει, όπως έγινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλά αυτή η υποχώρηση σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα γίνει», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.