Σταθάκης: «Το ΚΕΠΕ να παραμείνει κέντρο υψηλών ερευνητικών επιδόσεων»

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) θα καταστεί ο κατεξοχήν θεσμός μελέτης για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και ταυτόχρονα θα παραμείνει κέντρο υψηλών ερευνητικών επιδόσεων διεθνούς εμβέλειας ανέφερε σήμερα κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής της διεύθυνσης ΚΕΠΕ ο Υπουργός Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Τη θέση του Προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και επιστημονικού διευθυντή, αναλαμβάνει ο Μιχαήλ Ψαλιδόπουλος, καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Σταθάκης στην ομιλία του σημείωσε ότι το ΚΕΠΕ είναι σημαντικός ιστορικός θεσμός για τη χώρα και έπαιξε διαφορετικούς ρόλους σε διαφορετικές περιόδους κυρίως αυτόν του αναπτυξιακού συμβούλου προσφέροντας πλήθος μελετών ιστορικής σημασίας για την ανάπτυξη με περιορισμένους πόρους τη δεκαετία του 1960 και 1970.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι σήμερα το ΚΕΠΕ καλείται να παίξει τον παραδοσιακό του ρόλου να είναι ο κατεξοχήν θεσμός μελέτης για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και ταυτόχρονα να παραμείνει κέντρο υψηλών ερευνητικών επιδόσεων διεθνούς εμβέλειας και σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η νέα κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει και να επενδύσει σε αυτό το θεσμό.

Από την πλευρά του ο κ. Ψαλιδόπουλος ανέφερε ότι το ΚΕΠΕ θα ξαναγίνει το ερευνητικό ίδρυμα που ήταν παλαιότερα διευρύνοντας το κύρος που είχε στην Ελληνική κοινωνία και προς αυτό θα δουλέψουν όλοι οι ερευνητές καλώντας τους να συστρατευτούν όλοι σε αυτή τη νέα προοπτική. Υπογράμμισε ότι το ΚΕΠΕ είναι και κέντρο προγραμματισμού και η λέξη προγραμματισμός έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια «όμως η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας απαιτεί προγραμματισμό με έρευνες σοβαρές με τεκμηρίωση που θα είναι και προτάσεις πολιτικής».

Ο πρώην Πρόεδρος Νίκος Φίλιππας χαιρέτισε το γεγονός ότι στην τελετή ήταν και ο Υπουργός Οικονομίας και δήλωσε στην παρέμβασή του ότι υπάρχει στη χώρα ένα «think tank» ανεξάρτητο και αυτά τα στελέχη είναι στο ΚΕΠΕ. «Απαιτώ οι ερευνητικές να έχουν πολύ υψηλή ποιότητα και το έμψυχο υλικό υπάρχει στο ΚΕΠΕ και θέλουμε συνέργειες με το εξωτερικό» κατέληξε ο κ. Φίλιππας.