Ντομπρόφσκις: Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής μέτρων αλλά με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα

«Σε κάθε περίπτωση εμείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργαζόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Αλλά για τον σκοπό αυτό θα πρέπει όλες οι πλευρές, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» σημείωσε μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας, Βάλντις Ντομπρόφσκις. Όπως σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι πρέπει όλοι να κάνουν το ίδιο.

Η συνέντευξη στην ARD δόθηκε από το Βερολίνο, όπου ο λετονός Επίτροπος είχε συναντήσει το βράδυ της Τετάρτης το γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προετοιμάζοντας την επικείμενη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας. Οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχθηκε ήταν ουσιαστικά παραλλαγή της ίδιας ερώτησης: εάν κρίνει ότι η Ελλάδα προτίθεται να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Ο Βάλντις Ντομρπόφσκις αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου το Eurogroup είχε αποφασίσει να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης έως τα τέλη Ιουνίου. Στη συνέχεια υπήρξε συμφωνία να υλοποιηθούν οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τέλος Απριλίου. Οι συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά η πρόοδος δεν είναι επαρκής. Αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να συνεχιστούν με προοπτική να ολοκληρωθούν γύρω στα τέλη Μαΐου».

Αφήνει πάντως ότι η ελληνική πλευρά έχει περιθώρια ελιγμών. «Για να λάβουν τα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος» υπενθυμίζει ο Ντομπρόφσκις, για να διευκρινίσει ωστόσο: «Η Ευρωζώνη έχει επιδείξει και ευελιξία και λέει ότι αν η Ελλάδα δεν θέλει να υλοποιήσει ορισμένα από τα μέτρα του μνημονίου, τότε μπορεί να τα αντικαταστήσει με άλλα μέτρα, τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».