Τετάρτη, 13 Μαΐου, 2026
26.6 C
Athens

Νέα ανατροπή στον ΣΥΡΙΖΑ: Τι αλλαγές προτείνει η Επιτροπή Καταστατικού – Πως επηρεάζονται Τσίπρας, Πολάκης, Φάμελλος

Απανωτές είναι οι ανατροπές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εισήγηση της Επιτροπής Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιλαμβάνει τελικά αλλαγή στο άρθρο που λέει πως κάθε βουλευτής έχει ανώτατο όριο τριών θητειών.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προτείνει να υπάρχει όριο τριών θητειών ανά Περιφέρεια και μετά ο βουλευτής να αλλάζει περιοχή αν θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Όμως, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Documento, τελικά αποφασίστηκε στην εισήγηση της Επιτροπής Καταστατικού να μην προταθεί καμία αλλαγή και να παραμείνει το όριο των τριών θητειών, κάτι που αν ψηφιστεί από το Καταστατικό Συνέδριο βάζει μπλόκο για εκ νέου υποψηφιότητα στους:

Νίκο Παππά, Όλγα Γεροβασίλη, Σωκράτη Φάμελλο, Παύλο Πολάκη, Γιάννη Σαρακιώτη, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασιμάτη, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, Κώστα Μπάρκα, Γιώργο Παπαηλιού και Γιώργο Ψυχογιό. Των περιορισμών εξαιρείται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός.

Να σημειωθεί ότι η εισήγηση για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το Συνέδριο για να έχει ισχύ.

Τι λέει το υπάρχον Καταστατικό:

«Δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι/ες βουλευτές/τριες ή ευρωβουλευτές/τριες όσοι/όσες έχουν διατελέσει βουλευτές/τριες ή ευρωβουλευτές/τριες επί τρεις διαδοχικές περιόδους, στις οποίες δεν συνυπολογίζονται βουλευτικές περίοδοι µε διάρκεια μικρότερη των 2/3 της πλήρους διάρκειας της βουλευτικής περιόδου, δηλαδή των τριάντα δύο (32) μηνών αρχής γενομένης από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Από το κώλυμα εξαιρείται ο/η Πρόεδρος του κόμματος ή οι διατελέσαντες/σασες πρωθυπουργοί».

Με απλά λόγια, με τα όσα ισχύουν σήμερα, δεν μπορεί να είναι κάποιος εκ νέου υποψήφιος αν έχει εκλεγεί βουλευτής τον Σεπτέμβριο του ’15, το καλοκαίρι του ’19 και πέρυσι τον Ιούνιο, με εξαίρεση τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτός βέβαια αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήσει κάλπες πριν συμπληρωθούν οι 32 μήνες…

Ανοικτά μέτωπα

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί σκηνικό μάχης

καθώς την ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται ιδιαίτερα «στριμωγμένος» από την εσωκομματική αντιπολίτευση να πάρει πρωτοβουλίες εκλογικού χαρακτήρα πριν το Συνέδριο, στελέχη του κόμματος τον αμφισβητούν ανοικτά, ενώ άλλα, όπως ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης δηλώνουν παρόντες στην κούρσα της ηγεσίας.

Παράλληλα, το «σίριαλ» της διαγραφής του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, μπαίνει όπως φαίνεται στην τελική του ευθεία.

Με πληροφορίες από Documento

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Οι κινήσεις Κασσελάκη για να αποφύγει την κάλπη, τα «καρφιά» Μουζάλα, η υποψηφιότητα Φαραντούρη

Ροή Ειδήσεων

Παπαστεργίου: Ποινικό μητρώο σε 5 λεπτά για το 50% των πολιτών – Έρχονται μέτρα για ανηλίκους και θερμικοί δορυφόροι

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοίνωσε ταχύτερη έκδοση ποινικού μητρώου μέσω αυτοματοποίησης, σταδιακή εφαρμογή περιορισμών στα social media για παιδιά κάτω των 15 και αξιοποίηση θερμικών δορυφόρων για την πολιτική προστασία.

Δένδιας από τη Σάμο: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν» – Τουρκική ρητορική για FIR Αθηνών και Κύπρο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας τόνισε από τη Σάμο ότι η Ελλάδα δεν έχει αναθεωρητική ατζέντα, ενώ την ίδια ώρα η Άγκυρα επανέφερε θέσεις για το FIR Αθηνών και την Κύπρο, με φόντο την περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και οι Τούρκοι τον χαβά τους – «Η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο» – Τι αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αποδίδει στην Ελλάδα την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και υποστηρίζει ότι οι τουρκικές πτήσεις πραγματοποιούνται σε διεθνή εναέριο χώρο, δηλώνοντας παράλληλα προσήλωση στον διάλογο.

Ελληνική ναυτιλία: Δύο νέα Suezmax με ελληνική σημαία σε επιχείρηση ship-to-ship ανοιχτά του Χιούστον

Τα νεότευκτα Dr Irene Tsakos και Aegean Winner συμμετείχαν σε μεταφόρτωση ανοιχτά του Χιούστον, αναδεικνύοντας τον ρόλο των ελληνόκτητων πλοίων και των ελληνικών πληρωμάτων σε κρίσιμες ενεργειακές ροές.

Σχετικά Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες