Το club των λύκων

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου έκανε πρεμιέρα ο πολυαναμενόμενος νέος κύκλος της θρυλικής σειράς του Πάνου Κοκκινόπουλου10η εντολή“, ακριβώς 10 χρόνια μετά τον προηγούμενο. Ο τίτλος του πρώτου επεισόδίου ήταν: “Σιωπή”.

Ο Κοκκινόπουλος σε αυτό το πρώτο επεισόδιο καταπιάστηκε με το trafficking, το οποίο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και στη χώρα μας. Η Λένα Παπαληγούρα ερμήνευσε έξοχα μία νεαρή Ρωσίδα, τη Μαρία, η οποία έχει πέσει θύμα trafficking και δουλεύει ως καθαρίστρια στο σπίτι της τσατσάς της (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη). Η Μαρία προσεύχεται κάθε μέρα, έχοντας μία εικόνα στο κρεβάτι της, στη φυλακή που είναι κλεισμένη, μήπως και αλλάξει η ζωή της. “Διάβαζα στα παραμύθια για λύκους. Ποτέ δε φανταζόμουν όμως ότι υπάρχουν τέτοιοι λύκοι στη ζωή”.

Ήρθε η ώρα όμως να σπάσει τη σιωπή της. Φθάνει πια αυτή η βρωμιά, φθάνει πια τόσο αίμα, φθάνει πια αυτός ο πόνος που νιώθει κάθε φορά που τα γεννετικά όργανα του κάθε ψυχανώμαλου εισέρχονται στα δικά της. Φθάνει! Χωρίς να μιλήσει, μιας και είναι κωφάλαλη (της έχουν κόψει τη γλώσσα), τα λέει όλα. Τα καταφέρνει. Παίρνει εκδίκηση.

Εξαιρετική η σκηνή με τις κοπέλες στον τοίχο να λούζονται με κρύο νερό σαν βασανιστήριο και τα πλάνα με την κουζίνα με το κόκκινο μάτι (αίμα) και την κατσαρόλα με τους υδρατμούς (πόνος – έκρηξη). Σοκαριστική η πληροφορία στο τέλος, ότι ένας στους τέσσερις Έλληνες έχει συνευρεθεί με θύμα trafficking.

Συγχαρητήρια στον Πάνο Κοκκινόπουλο που έθιξε ένα τόσο καυτό θέμα με ωμότητα και ρεαλισμό, με τη σκηνοθετική μαεστρία που τον διακατέχει. Ο καλύτερος τρόπος για να μαθευτεί κάτι, να γίνει γνωστό, είναι η έκθεση, η δημοσιοποίηση, που επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την τηλεόραση.