Ακόμη ένας ξαφνικός θάνατος στον χώρο του Τύπου

Έφυγε από τη ζωή ξαφνικά σε ηλικία 50 χρονών ο δημοσιογράφος Γιάννης Τριανταφύλλου, ο οποίος δούλεψε πολλά χρόνια στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», πραγματοποιώντας δεκάδες συνεντεύξεις με ξεχωριστά πρόσωπα και διεθνείς προσωπικότητες. Αρκετές από τις συνεντεύξεις του στη στήλη που διατηρούσε στην Ελευθεροτυπία με τίτλο «Σημείο Συνάντησης» είτε αποδείχτηκαν μετά από χρόνια προφητικές, είτε παραμένουν ακόμη και σήμερα επίκαιρες.

Μεταξύ αυτών στην ιστορία θα μείνει η αφήγηση του Πίτερ Αρνέτ, του πρώτου δυτικού δημοσιογράφου που πήρε τηλεοπτική συνέντευξη από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν για το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN σε μια σπηλιά στα βουνά του Αφγανιστάν το 1997. Ακριβώς τέσσερα χρόνια προτού ο υπόλοιπος κόσμος μάθει το όνομα του Σαουδάραβα μετρ του τρόμου, εκείνου του ανθρώπου που άλλαξε τον κόσμο, όπως μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 τον ξέραμε.

Αίσθηση είχε κάνει και η συνέντευξη του Γιάννη Τριανταφύλλου με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ και αργότερα σύμβουλο του πρώην προέδρου Ομπάμα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι  για την οικονομική κρίση και την Ευρώπη.

Στο «Σημείο Συνάντησης» φιλοξενήθηκε μεταξύ άλλων και η συγγραφέας-κόρη του διασημότερου επιστήμονα των ημερών μας, Στίβεν Χόκινγκ, για το βιβλίο που έγραψε μαζί με τον πατέρα της, στο οποίο εξηγεί όλα τα μυστικά του Σύμπαντος. Ο Γιάννης Τριανταφύλλου φιλοξένησε στην «Ελευθεροτυπία» και τον σερ Τζον Κίγκαν τον διασημότερο εν ζωή θεωρητικό του πολέμου με αφορμή την επανακυκλοφορία του βιβλίου του «Το πρόσωπο της μάχης».

Η ξεχωριστή ματιά του στα πράγματα σφράγισε την πένα του

Αν και πέρασε στα ΤΕΙ στη σχολή Ιατρικών Εργαστηρίων η αγάπη του για τα βιβλία, τις τέχνες και το σινεμά τον οδήγησαν από την Θεσσαλονίκη όπου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε δημοσιογραφία. Έκανε «αγροτικό» σε αθλητικές εφημερίδες και γρήγορα εντάχθηκε στην Ελευθεροτυπία μπαίνοντας στην ομάδα που έστησε το πετυχημένο περιοδικό «ΕΨΙΛΟΝ».

Το ταλέντο του εμπιστεύτηκε ο Διευθυντής της Ελευθεροτυπίας Σήφης Πολυμίλης δίνοντάς του την επιμέλεια δισέλιδης στήλης στην Ελευθεροτυπία κάθε Πέμπτη, το «Σημείο Συνάντησης».

Σ’ αυτή φιλοξενούσε κάθε βδομάδα ένα πρόσωπο επικαιρότητας, μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Ανήσυχος, ανοιχτόμυαλος, παθιασμένος για την δημοσιογραφία εργατικός, ευρηματικός και διορατικός έψαχνε πάντα το διαφορετικό και  έγραφε πάντα για τον αναγνώστη. Η ξεχωριστή ματιά του στα πράγματα σφράγισε την πένα του.

Λίγο πριν κλείσει η Ελευθεροτυπία ο Γιάννης Τριανταφύλλου δούλεψε για περίπου δύο χρόνια από το γραφείο που διατηρούσε η εφημερίδα στη Θεσσαλονίκη.

Προτεινόμενα για εσάς