Συγνώμη του περιοδικού Rolling Stone για αναληθές άρθρο

ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΒΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ

Σε μια αναπάντεχη ενέργεια προχώρησε χθες Παρασκευή το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone, ζητώντας συγγνώμη για ένα άρθρο του που αναφερόταν σε έναν ομαδικό βιασμό που φέρεται να συνέβη στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να έχει πιστέψει τυφλά τις καταγγελίες του φερόμενου ως θύματος.

Το άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 19 Νοεμβρίου είχε προκαλέσει αγανάκτηση και σοκ αλλά και διαδηλώσεις φοιτητών καθώς και την αναστολή της λειτουργίας των διαβόητων «αδελφοτήτων» στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο για τη σεξουαλική βία στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Το άρθρο περιγράφει τον φερόμενο ομαδικό βιασμό από επτά άνδρες το 2012 μιας πρωτοετούς φοιτήτριας που αναφέρεται μόνο με το μικρό της όνομα, Τζάκι, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι της αδελφότητας ΦΚΨ για τη μύηση νέων μελών.

Παραδόξως και έπειτα από αίτημα της καταγγέλλουσας η αρθρογράφος του Rolling Stone Σαμπρίνα Ρούμπιν Έρντελι δεν επικοινώνησε με τους φερόμενους δράστες του βιασμού.

Παρόλα αυτά το άρθρο δεν έχει αποσυρθεί από τον ιστότοπο του περιοδικού, όμως σε αυτό έχει προστεθεί ένα σημείωμα του γενικού διευθυντή του Rolling Stone Ουίλ Ντέινα.

Στο σημείωμα προς τους αναγνώστες ο Ντέινα επισημαίνει ότι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι υπάρχουν κάποιες «αναντιστοιχίες στην εκδοχή της Τζάκι για τα γεγονότα και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι κάναμε λάθος που την εμπιστευτήκαμε».

«Προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία την άδικη ντροπή και ταπείνωση που πολλές γυναίκες νιώθουν μετά από μια σεξουαλική επίθεση και λυπούμαστε τώρα που αποφασίσαμε να μην επικοινωνήσουμε με τους φερόμενους δράστες για να μάθουμε την εκδοχή τους. Λαμβάνουμε όλα αυτά σοβαρά υπόψη και ζητάμε συγγνώμη από οποιονδήποτε ενδέχεται να επηρεάστηκε από το άρθρο», προσθέτει ο Ντέινα.

Η αδελφότητα ΦΚΨ δημοσίευσε μια ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει την εκδοχή της Τζάκι για τα γεγονότα και επισημαίνει τις ανακρίβειες στην ιστορία της. Αναφέρει ότι η αδελφότητα δεν είχε διοργανώσει πάρτι το Σαββατοκύριακο της 28ης Σεπτεμβρίου 2012, τη νύχτα που φέρεται να έγινε η επίθεση. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι νέες εγγραφές μελών γίνονται μόνο το εαρινό εξάμηνο και όχι το χειμερινό.

«Καμία τελετή σεξουαλικής βίας δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας μύησης» των νέων μελών στην αδελφότητα, υπογραμμίζει η ΦΚΨ.

Οι σεξουαλικές επιθέσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι ένα σημαντικό θέμα για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Τον Σεπτέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επισημάνει ότι μία γυναίκα στις πέντε έχει δεχθεί επίθεση στη διάρκεια των σπουδών της, όμως μόνο το 12% των περιπτώσεων έχουν καταγγελθεί.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64104629