H Barbie και οι πύραυλοι Hawk – Η σκοτεινή, άγνωστη ιστορία της διασημότερης κούκλας του κόσμου

To «Barbenheimer» είναι το φαινόμενο του καλοκαιριού, καθώς οι φαινομενικά αταίριαστες ταινίες Barbie της Warner Bros και Oppenheimer της Universal που έκαναν ταυτόχρονη πρεμιέρα στις αίθουσες προκαλούν φρενίτιδα.

 

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο κλείνουν εισιτήρια στα σινεμά για να δουν back-to-back  (το ένα μετά το άλλο) τον ροζ κόσμο της Barbie και την ιστορία του Αμερικανού φυσικού που θεωρείται ο «πατέρας της ατομικής βόμβας», στο Oppenheimer.

Κατά βάθος, όμως, οι δύο ταινίες έχουν περισσότερα κοινά από όσα φαντάζονται όσοι τις βλέπουν.

Γιατί ο δημιουργός της Barbie, Jack Ryan, είχε βοηθήσει να κατασκευαστούν μερικά από τα διασημότερα όπλα της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, πριν πιάσει δουλειά στην εταιρεία παιχνιδιών Mattel.

Ο Ryan, ένας μηχανικός που σπούδασε στο Yale και το Harvard, δούλευε για την Raytheon τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου. Εκεί, βοήθησε να σχεδιαστούν ο πύραυλος εδάφους-αέρος Hawk και ο πύραυλος αέρος-αέρος Sparrow, που έθεσαν τις βάσεις για το πυραυλικό σύστημα Patriot, ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά όπλα στη φαρέτρα των ΗΠΑ.

Μετά το πέρασμά του από την βιομηχανία των όπλων, ο Ryan έπιασε δουλειά στη Mattel, την οποία είχαν ιδρύσει η Ruth και ο Elliott Handler. Εκεί, αναρριχήθηκε μέχρι τη θέση του αντιπροέδρου έρευνας και σχεδιασμού της εταιρείας παιχνιδιών.

H Barbie και οι πύραυλοι Hawk – Η σκοτεινή, άγνωστη ιστορία της διασημότερης κούκλας του κόσμου-1

Στις 24 Ιουλίου του 1959, ο Ryan κατέθεσε την πατέντα για ένα σχέδιό του που θα γινόταν αργότερα η πιο αναγνωρίσιμη κούκλα του πλανήτη.

Τον Νοέμβριο του 1961 κατοχύρωσε την πατέντα για την  «κατασκευή κούκλας». Δικές του δημιουργίες είναι και άλλα γνωστά παιχνίδια, όπως η Chatty Cathy και η συλλογή Hot Wheels.

Η έμπνευση για την Barbie στηρίχθηκε σε μία κούκλα για ενήλικες που ονομαζόταν Bild-Lilli και είχε βασιστεί σε έναν χαρακτήρα καρτούν ενός γερμανικού ταμπλόιντ. Η Ruth Handler την είχε εντοπίσει σε μία βιτρίνα καταστήματος σε ένα ταξίδι της στη Γερμανία και την είχε φέρει στις ΗΠΑ. Ζήτησε από τον Ryan να χρησιμοποιήσει τη μαεστρία του στη μηχανική για να φτιάξει ένα προϊόν που θα τους έβγαζε χρήματα.

Όπως και έγινε. Κυρίως εξαιτίας της Barbie, η Mattel γιγαντώθηκε.

Όμως, ο Ryan αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας και ναρκωτικών, με αποτέλεσμα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Handler να τον εκδιώξει από την Mattel.

H Barbie και οι πύραυλοι Hawk – Η σκοτεινή, άγνωστη ιστορία της διασημότερης κούκλας του κόσμου-2

Μάλιστα, στα χρόνια που ακολούθησαν, παρουσίασε την Barbie σαν δικό της δημιούργημα, «σβήνοντας» το όνομα του Ryan από την ιστορία της φημισμένης κούκλας. Η εταιρεία σταμάτησε να του πληρώνει τα εκατομμύρια δολάρια που του χρωστούσε από τα πνευματικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα ο δημιουργός της Barbie να βρεθεί αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα, καθώς η υγεία του επιδεινωνόταν.

Η ειρωνεία είναι ότι και η ίδια η Handler εκδιώχθηκε από την Mattel το 1975, αφότου κατηγορήθηκε ότι «μαγείρευε» τα βιβλία της εταιρείας, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 2.500 ώρες κοινωνικής εργασίας και πρόστιμο 57.000 δολαρίων.

Ο Jack Ryan αυτοκτόνησε το 1991, σε ηλικία 64 ετών.

Μετά τον θάνατό του, η Handler δημοσίευσε το βιβλίο «Dream Doll», στο οποίο αποσιωπούσε σε μεγάλο βαθμό τη συμβολή του Ryan.

Η ίδια πέθανε το 2002, σε ηλικία 85 ετών, χωρίς ποτέ να αποδώσει τα εύσημα στον δημιουργό της Barbie.