Πώς να διατηρήσετε φρέσκα τα λαχανικά και τα φρούτα

Βρεθήκατε στη λαϊκή και αγοράσατε τα πάντα σαν να έρχεται ολική καταστροφή ή σας τα έφεραν οι γονείς σας από τον κήπο τους; Για όλα υπάρχουν λύσεις.

Υπάρχουν στην πραγματικότητα τρόποι για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά και τα φρούτα;
Φυσικά, αλλά δεν είναι ίδιοι για όλα ούτε μπορούν να διατηρηθούν για το ίδιο χρονικό διάστημα τα πάντα. Πάντως, σίγουρα, θα αντέξουν μέχρι την επόμενη, εβδομαδιαία, προμήθεια φρέσκων. Το αλουμινόχαρτο κάνει καλό στη φρεσκάδα Συνήθως επιλέγουμε πλαστικές σακούλες και σακουλάκια για τη διατήρηση των λαχανικών και των μυρωδικών. Ωστόσο, στις πλαστικές σακούλες τα λαχανικά χάνουν πολύ γρήγορα βιταμίνες και αρώματα. Αντικαταστήστε τες λοιπόν με αλουμινόχαρτο, με το οποίο θα τα τυλίξετε πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο.

Όσο για τα μυρωδικά, ο καλύτερος τρόπος είναι να τα βάλετε σε ένα ποτήρι με νερό και κατόπιν στην πόρτα του ψυγείου.

Αναποδογυρίστε τις ντομάτες

Οι ντομάτες ωριμάζουν πιο γρήγορα εάν τις αποθηκεύσετε με το κοτσάνι να κοιτάζει προς τα κάτω. Οπότε, είτε τις αφήσετε έξω για να ωριμάσουν λίγο, είτε τις βάλετε απευθείας στο ψυγείο, θυμηθείτε να τις τοποθετήσετε με το κοτσάνι προς τα επάνω και με μια μικρή απόσταση, να μην είναι κολλημένες η μία με την άλλη. Θα σας προτείναμε επίσης να μην απομακρύνετε το κοτσάνι τους, εφόσον έχουν, μέχρι τη στιγμή που θα τις κόψετε για κατανάλωση.

Πλένουμε πριν φάμε

Τα φρούτα και τα λαχανικά τα πλένουμε πριν τα φάμε, και όχι μετά την αγορά τους και πριν από την αποθήκευση, γιατί με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεται η ωρίμασή τους.

Προστατεύστε τις μπανάνες

Τυλίξτε το κοτσάνι της μπανάνας με μεμβράνη τροφίμων ώστε να διατηρηθεί για περισσότερες ημέρες φρέσκια και τρυφερή.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αγαπούν το υγρό περιβάλλον

Η έλλειψη υγρασίας είναι επίσης υπεύθυνη που τα κηπευτικά αλλά και τα φρούτα ωριμάζουν γρήγορα. Δοκιμάστε να τα αποθηκεύετε με μια υγρή πετσέτα από πάνω τους ή σε δοχεία, στα οποία πριν τα κλείσετε έχετε απλώσει βρεγμένο χαρτί κουζίνας.

Φρούτα και λαχανικά στο ειδικό συρτάρι του ψυγείου

Το συρτάρι στη βάση του ψυγείου δεν είναι στη θέση του τυχαία. Έχει συγκεκριμένη υγρασία και θερμοκρασία για να διατηρούνται φρέσκα τα υλικά. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τα λαχανικά και τα φρούτα «παγώνουν», χάνοντας αρώματα και γεύση.

Οι πατάτες αναζητούν σκοτεινό και στεγνό μέρος

Αν οι πατάτες είναι σε φωτεινό μέρος, πρασινίζουν και βγάζουν ρίζες πολύ πιο γρήγορα. Ιδανικό μέρος αποθήκευσης είναι σε ένα ξύλινο ή πλαστικό κουτί αλλά και ένα καλάθι, σε σκοτεινό και ξηρό σημείο της κουζίνας. Σε σκοτεινό μέρος αποθηκεύετε επίσης τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, καθώς συμβαίνει το ίδιο και ωριμάζουν γρηγορότερα. Προτείνουμε να τα αποθηκεύετε σε χαρτοσακούλες ή σε χάρτινα κουτιά, αφού ανοίξετε κάποιες τρύπες για να «αναπνέουν». Με αυτόν τον τρόπο θα τα διατηρήσετε φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.

Πηγή: olivemagazine.gr