Συνταγή για κρέμα καραμελέ

Η κρέμα καραμελέ είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκά σε όλο τον κόσμο. Κάποτε ήταν αγαπημένο επιδόρπιο στα καλά εστιατόρια, έπειτα πέρασε στην οικιακή σφαίρα. Έγινε σκόνη, μπήκε σε κουτί αλλά και σε κεσεδάκι -όπως η κρέμα βανίλιας και το ρυζόγαλο- και έχασε την αίγλη του επιδορπίου. Τι σχέση έχει όμως η έτοιμη με την αυθεντική κρέμα καραμελέ που φτιάχνεις εκ του μηδενός με φρέσκα υλικά; Κατά τη γνώμη μας, καμία. Αλλά αυτό θα σας αφήσουμε να το αποφασίσετε εσείς.

Υλικά

Κομμάτια: 6

Για την καραμέλα

– 140 γρ. ζάχαρη
– 20 γρ. νερό

Για την κρέμα

– 450 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
– 50 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
– 3 αυγά
– 1 κρόκος αυγού
– 70 γρ. ζάχαρη
– ξύσμα από 1 πορτοκάλι
– 2 ξυλάκια κανέλας

Διαδικασία

Καραμέλα

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται το μείγμα, ανακατεύουμε λίγο με μια ξύλινη κουτάλα ή με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να διαλυθεί όλη η ζάχαρη.
  3. Σταματάμε το ανακάτεμα και αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να γίνει καραμέλα με ανοιχτό ξανθό χρώμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την καραμέλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 20-21 εκ. Πριν κρυώσει και σταθεροποιηθεί, κουνάμε το σκεύος ώστε η καραμέλα να καλύψει ομοιόμορφα όλο τον πυθμένα.
  5. Αφήνουμε στην άκρη να πετρώσει η καραμέλα και στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα.

Κρέμα

  1. Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα ξυλάκια κανέλας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε ελαφρώς και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις πάρει μία βράση το μείγμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε την κατσαρόλα με διάφανη πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά, ώστε να αρωματιστεί το μείγμα μας.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
  4. Μόλις παρέλθει το εικοσάλεπτο, βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τον κρόκο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  5. Αδειάζουμε από πάνω το αρωματισμένο γάλα. Ανακατεύουμε καλά και σουρώνουμε το μείγμα από ψιλό σουρωτό ώστε να απομακρύνουμε τυχόν ίνες από τα αυγά, αλλά και τα αρωματικά.
  6. Αδειάζουμε το σουρωμένο μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος, πάνω από την καραμέλα.
  7. Μεταφέρουμε προσεκτικά το σκεύος μέσα σε ένα βαθύ ταψί. Ρίχνουμε στο ταψί ζεστό νερό, τόσο που η στάθμη του να φτάσει περίπου μέχρι τη μέση του πυρίμαχου σκεύους.
  8. Μεταφέρουμε το ταψί πολύ προσεκτικά στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα.
  9. Ξεφουρνίζουμε και πολύ προσεκτικά για να μην καούμε, βγάζουμε το σκεύος με την κρεμ καραμελέ από το ταψί με το νερό.
  10. Αφήνουμε την κρεμ καραμελέ να κρυώσει εντελώς (περίπου 4 ώρες εκτός ψυγείου). Αν βιαζόμαστε, μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο (πρώτα περιμένουμε περίπου μισή ώρα να χλιαρύνει αρκετά και έπειτα τη βάζουμε στο ψυγείο – θέλει περίπου 1 ώρα).
  11. Για να ξεφορμάρουμε, περνάμε ένα μαχαιράκι περιφερειακά της κρέμας ώστε να την ξεκολλήσουμε από το σκεύος.
  12. Με προσοχή αναποδογυρίζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Επειδή η καραμέλα θα έχει υγροποιηθεί και θα χυθεί πάνω και γύρω από το γλυκό, φροντίζουμε η πιατέλα μας να μην είναι εντελώς επίπεδη αλλά να έχει ένα μικρό γείσο γύρω γύρω, αλλιώς η καραμέλα θα χυθεί απ’ έξω.

Πηγή: gastronomos.gr