Τα τέσσερα πιο συχνά λάθη που κάνουμε κατά την περιποίηση της περιοχής των ματιών

Αρκεί μόνο να αγγίξουμε την επιδερμίδα των ματιών μας για να καταλάβουμε το πόσο λεπτή και εύθραυστη είναι και πόσο διαφέρει από αυτήν του προσώπου μας. Εκτός από το μικρότερο πάχος, ο υποδόριος λιπώδης ιστός και οι σμηγματογόνοι αδένες, που είναι το φυσικό λιπαντικό του δέρματος, απουσιάζουν από την περιοχή των ματιών.

Έτσι, η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια χάνει πολύ πιο γρήγορα την υγρασία και την ελαστικότητά της και γίνεται πιο ευάλωτη στα σημάδια του χρόνου και της κόπωσης.

Η επιδερμίδα καταπονείται, επίσης, καθημερινά από τις εκούσιες ή ακούσιες εκφράσεις μας και τη διαρκή κίνηση των βλεφάρων, η οποία επηρεάζει 15 από τους συνολικά 22 μυς που περιβάλλουν το μάτι – ανοίγουμε και κλείνουμε τα μάτια μας 10.000 – 15.000 φορές τη μέρα!

Επίσης, η πολύωρη έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη του υπολογιστή, η έλλειψη ύπνου, το άγχος, η κακή διατροφή, ο κλιματισμός των κλειστών χώρων, η κληρονομικότητα και οι αλλεργίες είναι από τα κύρια αίτια που προκαλούν μαύρους κύκλους, οιδήματα, σακούλες, λεπτές γραμμές έκφρασης, ρυτίδες στο «πόδι της χήνας» αλλά και χαλάρωση των βλεφάρων.

Εκτός όμως από όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τη νεανική εικόνα των ματιών, πολλούς από τους οποίους ίσως και να μην μπορείς να τους αποφύγεις, ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορείς να διορθώσεις άμεσα είναι η σωστή περιποίηση της περιοχής των ματιών σου. Τα συχνά λάθη, που κάνουμε συνήθως από άγνοια, διαταράσσουν την ισορροπία του δερματικού φραγμού και βάζουν σε κίνδυνο τη λεπτή και εύθραυστη επιδερμίδα των ματιών.

Εφαρμόζεις λάθος κρέμα φροντίδας

Έχεις αναλογιστεί ποτέ ότι η κρέμα ματιών που κατά καιρούς επιλέγεις δεν ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες της επιδερμίδας σου; Αν, για παράδειγμα, διανύεις τη δεκαετία των 20 και χρησιμοποιείς μια πιο πλούσια σε υφή και λιπαρά οξέα κρέμα που απευθύνεται σε ώριμες επιδερμίδες, είναι πιθανό να εμφανιστεί οίδημα κάτω από τα μάτια σου.

Το αντίθετο θα συμβεί αν η επιδερμίδα σου έχει ανάγκη από βαθιά θρέψη και αντιγηραντική φροντίδα και χρησιμοποιείς μια απλή ενυδατική κρέμα, δηλαδή να χάσει την πυκνότητά της και να γίνουν πιο έντονα τα σημάδια γήρανσης. Κι αν το πιο σημαντικό που πρέπει να προσφέρεις καθημερινά στην επιδερμίδα των ματιών σου είναι η ενυδάτωση, όταν τα πρώτα σημάδια φθοράς αρχίζουν να εμφανίζονται, οι εξειδικευμένοι παράγοντες που εμπλουτίζουν τη σύνθεση μιας κρέμας που ενδυναμώνουν, λειαίνουν ή αποσυμφορούν την περιοχή είναι απαραίτητοι.

Συγκεκριμένα, για να αντιμετωπίσεις τις λεπτές γραμμές, επίλεξε προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ για τη συνεχή ενυδάτωση και την ενδυνάμωση του προστατευτικού φραγμού και ρετινόλη για την ενεργοποίηση του κυτταρικού μεταβολισμού, την τόνωση παραγωγής κολλαγόνου και τη λείανση των ρυτίδων. Αν θέλεις να μειώσεις την εμφάνιση των μαύρων κύκλων, επένδυσε σε προϊόντα που περιέχουν στη σύνθεσή τους βιταμίνες C και Κ, που προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία, με πεπτίδια γνωστά για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες και την ενίσχυση της κυτταρικής ανανέωσης, και σε φυτικά εκχυλίσματα για αποσυμφορητική δράση και ορατή βελτίωση της φωτεινότητας.

Το ανεπιθύμητο πρήξιμο και οι σακούλες που κάνουν την εμφάνισή τους τις περισσότερες φορές και στις πιο νεανικές ηλικίες είναι ένα παροδικό φαινόμενο που προέρχεται από την κατακράτηση υγρών εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας της λέμφου. Τα προϊόντα που περιέχουν στη σύνθεσή τους καφεΐνη και τζίνσενγκ συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του οιδήματος με την αποσυμφόρηση και τόνωση της μικροκυκλοφορίας στην εύθραυστη περιοχή των ματιών.

Δεν κάνεις σωστή χρήση των προϊόντων

Τρίβεις το προϊόν περιποίησης κατά τη διάρκεια της εφαρμογής; Λάθος! Με την τριβή υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν φλεγμονή και βλάβες στα τριχοειδή αγγεία, μία από τις αιτίες για την έντονη υπερμελάγχρωση της περιοχής και την εμφάνιση των μαύρων κύκλων. Ο ιδανικός τρόπος εφαρμογής μιας κρέμας είναι να πάρεις μια μικρή ποσότητα με τον παράμεσο, το λεγόμενο και ring finger, και να την τοποθετήσεις πρώτα ταμποναριστά και μετά κάνοντας μια απαλή κίνηση από την εσωτερική γωνία του ματιού προς τους

κροτάφους. Επίσης, μπορείς να επιλέξεις νέα καινοτόμα προϊόντα τα οποία διαθέτουν εργονομική συσκευασία με ειδικό απλικατέρ ή συνοδεύονται από ένα εργαλείο μασάζ για ευκολία στην εφαρμογή και τόνωση της μικροκυκλοφορίας.

Δεν επιλέγεις τα κατάλληλα προϊόντα ντεμακιγιάζ

Καθώς η επιδερμίδα των ματιών είναι πιο λεπτή και ευαίσθητη, εκτός από τα κατάλληλα προϊόντα φροντίδας, πρέπει να χρησιμοποιείς και εξειδικευμένα προϊόντα ντεμακιγιάζ που σέβονται την ευαισθησία της περιοχής. Στην πλειοψηφία τους είναι νερά με μικύλλια ή διφασικά προϊόντα με λάδι σε νερό και καταπραϋντικούς παράγοντες που απομακρύνουν το μακιγιάζ και τους ρύπους χωρίς να ερεθίζουν τα μάτια.

Αμελείς την αντηλιακή προστασία

Η καθημερινή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σε συνδυασμό με την έντονη ευαισθησία της περιοχής γύρω από τα μάτια είναι μία από τις αιτίες για την πρόωρη εμφάνιση των ρυτίδων. Αναζήτησε εξειδικευμένες αντηλιακές κρέμες ματιών με φυσικά φίλτρα και ενυδατικούς παράγοντες για συνεχή προστασία και ενίσχυση του δερματικού φραγμού

Πηγή: shape.gr

Κεντρική Εικόνα: istock