Tα 15 προνόμια της βασίλισσας Ελισάβετ - Τι επιτρέπεται μόνο σε εκείνη να κάνει

Η βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να επιλέγει να μένει πολιτικά ουδέτερη και να δείχνει ότι μoναδικό της καθήκον είναι να εκπροσωπεί το στέμμα, την παράδοση και την σταθερότητα, στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι εξουσίες που έχει ως μονάρχης είναι πολύ περισσότερες.

Η 95χρονη μονάρχης, ως βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας, έχει αρκετά καθήκοντα αλλά ακόμα περισσότερα προνόμια που κανείς άλλος στον κόσμο δεν έχει, όπως το να μην πληρώνει φόρους ή να μην έχει επώνυμο.

Μπορεί να οδηγεί χωρίς δίπλωμα αυτοκινήτου

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει σοφέρ, όμως κάποιες φορές προτιμά να οδηγεί μόνη της το αυτοκίνητο και μάλιστα είναι ο μόνος άνθρωπος στη Βρετανία που μπορεί να μπει στη θέση του οδηγού χωρίς να έχει δίπλωμα οδήγησης.

Ορίζει το στιλιστικό πρωτόκολλο της βασιλικής οικογένειας

Μπορεί να νομίζουμε ότι το πρωτόκολλο του Παλατιού ορίζεται από κανόνες χρόνων, όμως η αλήθεια είναι ότι η βασίλισσα Ελισάβετ έχει τον τελευταίο λόγο στο τι φοράνε τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Από τα καλσόν και τα χρώματα που επιλέγουν για τα ρούχα μέχρι τα γάντια και τα καπέλα.

Έχει ασυλία

Η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας δεν μπορεί να συλληφθεί ή να μπει στη φυλακή αφού έχει ασυλία. Βέβαια, όλες οι πράξεις της κρίνονται από την κοινή γνώμη και η δημοτικότητά της παίζει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της μοναρχίας.

Μπορεί να απομακρύνει έναν πρωθυπουργό

Η βασίλισσα δεν μπορεί να ψηφίσει ή να εκφράσει δημοσίως τις πολιτικές της πεποιθήσεις, όμως θεωρείται ένα πρόσωπο σε αξίωμα που επιβλέπει την βρετανική κυβέρνηση. Σε σπάνιες μάλιστα περιπτώσεις μπορεί και έχει την εξουσία να απομακρύνει έναν πρωθυπουργό από τη θέση του.

Δεν απαιτείται να έχει επίθετο

Μεγαλώνοντας, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε το επίθετο της οικογένειάς της, Windsor. Όταν όμως ανέβηκε στον θρόνο, άφησε το επίθετό της και πήρε το όνομα Elizabeth Regina, το οποίο χρησιμοποιεί σε όλα τα επίσημα έγγραφα, συχνά υπογράφοντας ως Elizabeth R.

Μπορεί να έχει την επιμέλεια των εγγονιών της

Ο βασιλιάς Γεώργιος είχε περάσει ένα νόμο που έλεγε ότι μπορεί να έχει την κηδεμονία των εγγονών του, επειδή δεν είχε καλή σχέση με τον γιο του. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα μπορούσε να επικαλεστεί αυτόν τον νόμο αν πίστευε ποτέ ότι θα χρειαζόταν, αν και θεωρείται απίθανο.

Δεν πληρώνει φόρους

Η βασίλισσα δεν είναι απλά μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας αλλά και μία από τις πιο πλούσιες γυναίκες στη χώρα. Ως μονάρχης δεν πληρώνει φόρους αλλά λέγεται ότι εθελοντικά πληρώνει φόρους στο εισόδημα, στα ακίνητα και στα κέρδη που δεν αξιοποιούνται για επίσημα, βασιλικά ζητήματα.

Μπορεί να ταξιδέψει χωρίς διαβατήριο

Όλα τα βρετανικά διαβατήρια εκδίδονται εκ μέρους της βασίλισσας, αλλά η ίδια δεν χρειάζεται να έχει ένα για να ταξιδέψει. Μάλιστα, είναι το μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας που έχει αυτό το δικαίωμα.

Γιορτάζει δύο φορές τα γενέθλιά της

Η βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει τα γενέθλιά της στις 21 Απριλίου, την ημερομηνία δηλαδή που γεννήθηκε, αλλά και τον Ιούνιο με το Trooping The Colour που την τιμούν όλοι οι πολίτες της χώρας.

Δεν χρειάζεται να υποκλιθεί σε κανέναν

Η υπόκλιση είναι ένα σημαντικό μέρος του βασιλικού πρωτοκόλλου, αλλά η βασίλισσα δεν χρειάζεται να ανησυχεί για αυτό. Σύμφωνα με τον κανόνα, όλοι πρέπει να υποκλίνονται στη βασίλισσα αλλά εκείνη δεν υποκλίνεται σε κανέναν.

Έχει πρόσβαση στη βασιλική συλλογή κοσμημάτων

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει πρόσβαση σε μια μεγάλη συλλογή κοσμημάτων που συνήθως χρησιμοποιούνται σε επίσημες εμφανίσεις και σε σημαντικές δεξιώσεις. Κάποια από αυτά ανήκουν αποκλειστικά στη βασίλισσα και τα υπόλοιπα είναι μέρος της βασιλικής συλλογής και μπορούν να δανειστούν και σε άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας εάν το επιθυμεί η Ελισάβετ.

Πρέπει να δώσει την έγκρισή της για ένα βασιλικό γάμο διαδόχου

Σύμφωνα με το βασιλικό πρωτόκολλο, τα έξι μέλη της βασιλικής οικογένειας που βρίσκονται πρώτα στη σειρά διαδοχής του θρόνου πρέπει να έχουν την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ για να παντρευτούν.

Μπορεί να κηρύξει πόλεμο

Σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο μόνο η βασίλισσα μπορεί να κηρύξει πόλεμο ή ειρήνη και να στείλει στρατεύματα σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Έχει το δικό της ATM

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν χρειάζεται να περιμένει στην ουρά της τράπεζας για να βγάλει χρήματα – όχι ότι χρειάζεται να έχει μετρητά πάνω της- αφού το Παλάτι του Buckingham έχει το δικό του ATM από την τράπεζα της Αγγλίας που είναι διαθέσιμο μόνο από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Έχει το πορτρέτο της στα νομίσματα πολλών χωρών

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει το πορτρέτο της στα νομίσματα 35 χωρών και μάλιστα κατέχει και το ρεκόρ Γκίνες, αφού κανένας άλλος ηγέτης εν ζωή δεν έχει υπάρξει σε τόσα πολλά χαρτονομίσματα.

Πηγή: harpersbazaar.gr