Για ποιο λόγο ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν πήρε ποτέ τον τίτλο του βασιλιά

Τον γύρο του κόσμου έκανε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά η είδηση του θανάτου του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, έχοντας ζήσει 74  χρόνια στο πλευρό της Βασίλισσας Ελισάβετ, ως σύζυγος και συνοδοιπόρος της, στο εφ’ όρου ζωής καθήκον της.

Πολλοί είναι εκείνοι ωστόσο που εκφράζουν την εξής απορία: Γιατί ποτέ ο ίδιος δεν έγινε βασιλιάς; Ο λόγος οφείλεται στο πρωτόκολλο. Συγκεκριμένα, ο τίτλος του βασιλιά μπορεί να δοθεί μόνο σε κάποιον που κληρονομεί τον θρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο σύζυγος της βασίλισσας δεν μπορεί να πάρει τον τίτλο του βασιλιά, αλλά του πρίγκιπα (Prince Consort).

Θα πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι ο κανόνας αυτό διαφέρει όσον αφορά τις γυναίκες. Σύζυγος βασιλιά παίρνει τον (συμβολικό) τίτλο της βασίλισσας (Queen Consort). Αυτό σημαίνει ότι και η Καμίλα και η Κέιτ Μίντλετον μπορούν να γίνουν βασίλισσες.

Πρίγκιπας Φίλιππος : Ο λαμπερός γάμος με την Βασίλισσα Ελισάβετ στο Ουέστμινστερ | in.gr

Ο αρχικά γνωστός μόνον ως δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος πήρε τον τίτλο του πρίγκιπα το 1957, όταν η σύζυγός του, βασίλισσα Ελισάβετ, του έδωσε τον τίτλο αυτό δέκα χρόνια μετά τον γάμο τους.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Γιατί δεν επισκέφθηκε με τη βασίλισσα Ελισάβετ ποτέ επίσημα την Ελλάδα | Έθνος

Έτσι, από την ίδια ημερομηνία έγινε γνωστός ως «Αυτού Βασιλική Υψηλότης ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου». Ο Φίλιππος διορίστηκε στο Ανακτοβούλιο του Καναδά, στις 14 Οκτωβρίου 1957, λαμβάνοντας τον προβλεπόμενο όρκο αφοσίωσης ενώπιον του βασίλισσας στην καναδική κατοικία της, το Ρίντο Χολ.

Επισημαίνεται ότι ότι ο Πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε ως πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, αλλά λίγους μόνο μήνες μετά τη γέννησή του εξορίστηκε μαζί με την οικογένειά του από την Ελλάδα. Μάλιστα, όταν αρραβωνιάστηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους του.