Έναντι 43.750 ευρώ πουλήθηκε το γοβάκι της Μαρίας Αντουανέτας (Εικόνες & Video)

Ένα λευκό, μεταξωτό παπούτσι, που ανήκε στη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σήμερα έναντι 43.750 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Osenat.

Το γοβάκι είναι φτιαγμένο από μετάξι στο μπροστινό μέρος και από κατσικίσιο δέρμα στη φτέρνα, με τέσσερις φιόγκους στο επάνω μέρος, δερμάτινη σόλα και τακούνι ύψους 4,7 εκατοστών, καλυμμένο με γκρι δέρμα.

Το μεταξωτό λευκό γοβάκι, έχει μήκος 22,5 εκατοστά, στοιχείο που δείχνει, ότι η βασίλισσα φορούσε παπούτσια νούμερο 36 μόλις, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

Σε δημοπρασία το γοβάκι της Μαρίας Αντουανέτας | Θεσσαλονίκη | Cityportal.gr

Το συγκεκριμένο παπούτσι πιστεύεται, πως ήταν από εκείνα που η τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας, η νεαρή όμορφη βασίλισσα με την τραγική μοίρα, φορούσε πολύ συχνά στην καθημερινότητά της, μέσα στο παλάτι των Βερσαλλιών και μετά την εκτέλεσή της δι’  αποκεφαλισμού, είχε δοθεί ως ενθύμιο στη Μαρί-Εμιλί Λεσεβέν ντε Πρεβουαζέν, στενή φίλη της Μαντάμ Καμπάν, της αρχιθαλαμηπόλου της βασίλισσας.

Η Λεσεβέν ντε Πρεβουαζέν το φύλαξε, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τον θάνατό της το 1816 και στη συνέχεια πέρασε στους απογόνους της, στην κατοχή των οποίων βρισκόταν μέχρι και σήμερα.

Χάρη στο «ζωηρό ενδιαφέρον» που έδειξαν οι συλλέκτες, η τιμή του παπουτσιού ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική εκτίμηση, η οποία ήταν γύρω στα 8, έως 10.000 ευρώ.

Τα γοβάκια της Μαρίας Αντουανέτας σε δημοπρασία - Queen.gr

Το εμβληματικό και πρωτοπόρο στιλ της τελευταίας βασίλισσας της Γαλλίας

Η Μαρία Αντουανέτα,  κόρη της Μαρίας Θηρεσίας, βρήκε τραγικό τέλος στα 36 μόλις χρόνια της, το 1793, όταν εκτελέστηκε κατά την Γαλλική Επανάσταση, στην γκιλοτίνα, ενώ την  ίδια τραγική μοίρα είχε ο σύζυγός της, ο τελευταίος βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΣΤ΄.

Γαλλία: 43.000 ευρώ για ένα μεταξωτό γοβάκι της Μαρίας Αντουανέτας | HuffPost Greece

Η Μαρία Αντουανέτα, κατά πολλούς παρεξηγημένη ως βασίλισσα και όχι και τόσο επηρμένη, όσο της καταλογίζεται, υπήρξε σύμβολο του στιλ και μία πραγματική πρωτοπόρος της μόδας στην εποχή της.

Τα προσωπικά της αντικείμενα, δεν είναι τυχαίο πως αποτελούν μήλον της έριδος για τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανά τον κόσμο, ενώ η  ίδια ως ιστορική μορφή, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να μαγνητίζει και να σαγηνεύει απόλυτα, τους λάτρεις της ιστορίας σε όλον τον κόσμο.

Πορτρέτο της Μαρίας Αντουανέτας από την Γαλλίδα ζωγράφο Mαρί Λουίζ Eλίζαμπεθ Bιτζί-Λεμπρούν

Μία μεγάλη και διαρκής ιστορική παρεξήγηση

Χαρακτηριστικό μιας μεγάλης ιστορικής παρεξήγησης, είναι το γεγονός, ότι την περίφημη, όσο και εξοργιστική για τον φτωχό λαό και την κοινωνία των ανισοτήτων φράση: “Αφού δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι”, που αποδίδεται στην Μαρία Αντουανέτα και που αποτέλεσε την καταδίκη της, όχι μόνο οδηγώντας την στην γκιλοτίνα, αλλά και ακολουθώντας την στους αιώνες, δεν την είπε ποτέ η ίδια.

Η εν λόγω φράση είχε ειπωθεί προτού καν γεννηθεί η Μαρία Αντουανέτα, από την προκάτοχό της ως βασίλισσα της Γαλλίας και γιαγιά του συζύγου της Μαρίας Αντουανέτας, που είχε το ίδιο τραγικό τέλος σε ατιμωτική δημόσια καρατόμηση, ενώπιον ενός εξεγερμένου και εξοργισμένου από την εξαθλίωση αιώνων λαού.

Τα τελευταία λόγια, της νεαρής παρεξηγημένης βασίλισας, όταν ανεβαίνοντας στο ικρίωμα σκόνταψε στο πόδι κάποιου, ήταν: «Με συγχωρείτε κύριε, δεν το έκανα επίτηδες»…