4 προτάσεις για πεζοπορία, μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας

Για όσους Αθηναίους αγαπούν την πεζοπορία σε μονοπάτια που διασχίζουν ειδυλλιακά δάση, γεφυράκια και τρεχούμενα νερά,, υπάρχει λύση .

Πρόκειται για μέρη που δεν θυμίζουν σε τίποτα το κομφούζιο του κέντρου και βρίσκονται μια ανάσα από την πόλη

Περπατώντας στην Πάρνηθα

Οργανωμένες και μη οι πεζοπορίες στην Πάρνηθα γίνονται μέσα στα έλατα και τα πεύκα σε μια βατή διαδρομή από καλοσυντηρημένα μονοπάτια χωρίς απότομες κλίσεις και δύσβατα σημεία, που προτείνεται για αρχάριους και προχωρημένους.


Αν προτιμάτε οργάνωση πεζοπορικές διαδρομές διοργανώνει κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα η Trekking Hellas για μικρούς (από 8 ετών και άνω) και μεγάλους. Η διάρκεια της πεζοπορίας είναι τρεισήμισι ώρες, και το κόστος συμμετοχής στα 17€ το άτομο ((για πολύ μεγάλες ομάδες οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα).

Επίσης πεζοπορικές εκδρομές διοργανώνουν συχνά τα δύο καταφύγιά της Πάρνηθας, Μπάφι και Φλαμπούρι. Ανάλογα το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, μπορείτε να επιλέξετε διαδρομές με διάρκεια 30 λεπτών έως και πολλών ωρών. Μαζί με τους έμπειρους συνοδούς μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη δική σας διαδρομή, προσαρμοσμένη στα μέτρα και τις διαθέσεις της παρέας σας.

Στον Υμηττό

Μία από τις ευκολότερες διαδρομές, δημοφιλέστατη για πεζοπορία και για τρέξιμο λόγω της έλλειψης κλίσης, είναι αυτή που ξεκινά από το αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής, στη θέση Καλοπούλα, περνά, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, από τη Μονή Καισαριανής, και καταλήγει στον λόφο των Ταξιαρχών, με το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο.

Αν κουραστείτε από το περπάτημα, μπορείτε να χαλαρώσετε στην περιοχή της Καλοπούλας που απέχει 600 περίπου μέτρα από τη Μονή Καισαριανής. Εκεί μπορείτε να ξεδιψάσετε από μια αρχαιότατη πηγή που ευνοούσε τη γονιμότητα («Κυλλού Πήρα»), αλλά θα βρείτε και ένα όμορφο δημοτικό ξύλινο περίπτερο μέσα στο δάσος για να ξεκουραστείτε να πιείτε καφέ ή να φάτε αλλά και να απολαύσετε το soundtrack από τα κελαηδίσματα των πουλιών.

Απόδραση στον Μαραθώνα

Σε ποια άλλη περιοχή σε μία μόνο διαδρομή χωράει ένας Μεσαιωνικός Πύργος, ένας αρχαίος Ναός, ένα θεραπευτήριο, ένα φαράγγι, ένα ποτάμι, αρχαία Λατομία, δύο μικρά εκκλησάκια, ένα φράγμα, μια λίμνη, ένα πιστό αντίγραφο του Θησαυροφυλακίου των Δελφών και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον με πραγματικά μεγάλη βιοποικιλότητα;

Η εξαιρετικά ειδυλλιακή διαδρομή Πύργο Οινόης – Φράγμα και πίσω, συνολικού μήκους περίπου 8,2 χιλιομέτρων έχει διάρκεια τριών ωρών και περνά μέσα από μερικά εκ των πλέον ανεξερεύνητα τοπία της Αττικής.

Τα μονοπάτια της Πεντέλης

Η Πεντέλη είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό του λεκανοπεδίου μετά την Πάρνηθα και υπάρχουν δεκάδες χιλιόμετρα μονοπατιών που διατρέχουν όλο το βουνό.

Μια από τις ωραιότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε είναι η κυκλική διαδρομή που έχει αφετηρία την πλατεία Αμαδρυάδων στη Δροσιά, και καταλήγει πάλι εκεί, έχοντας περάσει από τα παλιά λατομεία του Διονύσου, ένα υπέροχο πευκοδάσος, τρία γραφικά ξωκλήσια και τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Διονύσου. Το συνολικό της μήκος είναι 6,2 χιλιόμετρα και η διάρκειά περίπου τρεισήμισι ώρες.