Πάμε για καφέ στα μουσεία της Αθήνας

Τα καφέ και τα εστιατόρια των μουσείων της Αθήνας όπου μπορείτε να κάνετε ένα γευστικό διάλειμμα από την καθημερινότητα  

Μουσείο Ακρόπολης

                                       (φώτο: Γιώργος Βιτσαρόπουλος)

Στο ισόγειο του Μουσείου λειτουργεί καφέ με βεράντα όπου θα έχετε θέα στην αρχαιολογική ανασκαφή. Το καφέ σερβίρει μια ποικιλία από ζεστά πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές που ανανεώνονται ανάλογα την εποχή, ενώ μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα με επιδόρπιο, ή ένα απογευματινό κοκτέιλ. Στο δεύτερο όροφο λειτουργεί το εστιατόριο  που έχει πανοραμική θέα στην Ακρόπολη και στους άλλους ιστορικούς λόφους της Αθήνας. Εκεί  σερβίρεται παραδοσιακό, ελληνικό πρωινό αλλά κι χορταστικό γεύμα ή δείπνο. Στον κατάλογο εκτός από σαλάτες και σάντουιτς θα βρείτε ζυμαρικά, κρεατικά, ψάρι, ενώ υπάρχει ειδικό μενού για παιδιά. Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου κάθε Παρασκευή σερβίρει μέχρι τα μεσάνυχτα όπου δίνεται έμφαση σε τοπικά προϊόντα. Επιπλέον οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το δείπνο τους με ζωντανή τζαζ μουσική.

(Info: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα)

Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης

                                          (φώτο: Γιώργος Σφακιανάκης)

Το πλημμυρισμένο με φως αίθριο ξαφνιάζει απρόσμενα τον επισκέπτη, προσφέροντας την αίσθηση ενός κήπου μέσα στην πόλη. Φως και γεύσεις από Κυκλάδες φέρνει στην καρδιά της Αθήνας το Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Με ανανεωμένα πιάτα και νέες λαχταριστές γεύσεις αποτελεί  ιδανικό προορισμό για πρωινό, café και μεσημεριανό. Λαχταριστές ομελέτες, σαλάτα νισουάζ, με ψητό τόνο (από τα πιάτα που έστω και μία φορά αξίζει να το δοκιμάσετε), χειροποίητα ραβιόλι, φιλέτο κοτόπουλο σχάρας και για το τέλος μυρωδάτη μηλόπιτα και ζουμερή σοκολατόπιτα είναι μερικές από τις αλμυρές και γλυκές προτάσεις που θα βρείτε στο μενού.

(Info: Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα)

Μουσείο Μπενάκη

Τα τρία μουσεία έχουν τρία διαφορετικά εστιατόρια για να απολαύσετε το καφέ, το αφέψημα και το γεύμα σας.

Στο κεντρικό κτίριο, στον τέταρτο όροφο του νεοκλασικού κτιρίου ένα από τα κρυμμένα μυστικά της πρωτεύουσας, τόσο κοντά από το κέντρο της Αθήνας, αλλά και τόσο μακριά από το θόρυβο και το άγχος της αστικής καθημερινότητας είναι ο χώρος εστίασης του κεντρικού κτηρίου του μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για μία αίθουσα με μοντέρνα και κλασικά στοιχεία, άνοιγμα σε τεράστια βεράντα και άπλετη θέα στον Εθνικό Κήπο και στην Ακρόπολη και αριστοκρατική αύρα.  Εκτός  από το όμορφο και φιλόξενο περιβάλλον θα κάνετε κι ένα ταξίδι στη γαστρονομία  συνοδεία εκλεκτών κρασιών και ροφήματα κάθε είδους από νωρίς το πρωί. Στον κατάλογο μεταξύ άλλων θα βρείτε πολύχρωμες σαλάτες, παραδοσιακή πίτα ημέρας, ντολμαδάκια Κασσιώτικα, σουτζουκάκια με πουρέ πατάτας, φιλέτο μοσχάρι και φιλέτο από λαβράκι.

(Info: Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα)

Στο καφέ του Μουσείου στην οδό Πειραιώς μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό ή το γλυκό σας και από τις μεγάλες τζαμαρίες να βλέπετε τους ρυθμούς της πολυσύχναστης πόλης.Το μίνιμαλ εστιατόριο προσελκύει τους επισκέπτες του μουσείου που θέλουν να δούνε τα εκθέματα κι έπειτα να καθίσουν σε ένα όμορφο περιβάλλον ιδιαίτερα προσεγμένο.

(Info: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα)

Το συγκρότημα στον Κεραμεικό έχει θέα στον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου του Κεραμεικού, το Θησείο και την Ακρόπολη και εδώ μπορείτε να απολαύσετε νόστιμα σνακ με αραβικές επιρροές που είναι εναρμονισμένο άψογα με το περιβάλλον. Το παραδοσιακό καφενείο είναι η καλύτερη επιλογή για ένα μεσημεριανό break για φαγητό ή για να απολαύσετε τον καφέ σας σ΄ένα ξεχωριστό χώρο.

(Info: Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου12, Κεραμεικός)

Μουσείο Γουλανδρή

Το Museum Restaurant στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται στην Κηφισιά είναι ένας υπέροχος,αριστοκρατικός χώρος και με προσεγμένη γαστρονομία που έχει την υπογραφή του Δημήτρη Σκαρμούτσου. Το μενού στηρίζεται στην ελληνική κουζίνα και οι πρώτες ύλες είναι από παραγωγούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας.  Άγρια χόρτα Μεσσηνίας, κοπανιστή Τήνου, άγρια μανιτάρια Ηπείρου, μοσχαρίσια μπριζόλα από τοπικές φάρμες είναι μερικά από τα υλικά που θα απολαύσετε στο εστιατόριο. 

(Info: Όθωνος 100, Κηφισιά)

Νομισματικό Μουσείο

Πίσω από τη βαριά σιδερένια πόρτα που έχει σχεδιάσει ο Τσίλλερ βρίσκεται ένας μυστικός καταπράσινος κήπος με πολλά δέντρα και λουλούδια. Εκεί θα απολαύσετε τον καφέ σας, φρέσκους χυμούς, επιλεγμένα κρασιά και ποτά. Ο κατάλογος είναι μικρός, αλλά γευστικός: σαλάτες, κρύα πιάτα όπως ποικιλία τυριών και αλλαντικών και χειροποίητη αλμυρή τάρτα ημέρας –τις τάρτες θα τις βρείτε και στην γλυκιά εκδοχή τους. Από τις γλυκές τάρτες επιλέξτε με σοκολάτα και μπισκότο Oreo.

(Info: Oμόνοια 12, Αθήνα)

Black Duck Garden

Ο σημερινός κήπος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος, του μεγάλου κήπου που οργάνωσε το (μακρινό) 1836 η βασίλισσα Αμαλία. Ο «κήπος του παλαιού Παλατιού» ήταν ο πρώτος δημόσιος κήπος της πρωτεύουσας, με τέσσερις εισόδους, σιντριβάνι και μία στέρνα με χρυσόψαρα. Πλέον ο κήπος του μουσείου –λειτουργεί όλη την ημέρα-  αποτελεί μία μοναδική μικρή όαση στο κέντρο της Αθήνας, με ζωντανό ακόμα τον φοίνικα που φύτεψε η Αμαλία.

Το μενού αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προσφέροντας πλούσιες επιλογές μεσογειακής κουζίνας με έντονες Ευρωπαϊκές επιρροές. Το δημιουργικό team της κουζίνας του Black Duck στηρίζει τους Έλληνες μικροπαραγωγούς, διαμορφώνοντας έτσι, γεύσεις από πολλές περιοχές της χώρας μας, ενώ το φιλόξενο προσωπικό προτείνει μεταξύ της πλούσιας λίστας Ελληνικών κρασιών είτε σε φιάλη είτε σε ποτήρι.

(Info: Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα)

Βυζαντινό& Χριστιανικό Μουσείο

Το Cafe Bistrot Ilissia βρίσκεται σ΄ένα μεγάλο κήπο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα ελαφρύ γεύμα, όπως club sanwitch και ταρτάρ σολομού, ένα ζεστό ή κρύο αφέψημα, αλλά και γλυκές προτάσεις. Το όμορφο περιβάλλον είναι ιδανικό για να κάνετε ένα ευχάριστο break και να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας γευστικές προτάσεις από τον κατάλογο του cafe.

(Info: Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα)

Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο ήσυχο καφέ του Αρχαιολογικού μουσείου μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις σας, ακόμα και να διαβάσετε το βιβλίο σας ή να δουλέψετε από τον υπολογιστή σας. Αξίζει να αναφέρουμε πως το καφέ φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών προσφέροντας εικαστικά ερεθίσματα για το κοινό του.

(Info: Πατησίων 44, Αθήνα)

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στο ΚΠΙΣΝ θα βρείτε πολλές και διαφορετικές επιλογές για φαγητό ή για ένα γρήγορο σνακ.

Το Agora Bistot είναι ένα all day bistrot όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει από το πρωινό μέχρι το δείπνο του. Στον κατάλογο θα βρείτε snacks μεταξύ άλλων bagel με τυρί κρέμα και μαρμελάδα μύρτιλο, γαλλική μπαγκέτα με γαλοπούλα και τυρί, σαλάτες, ενώ στα κυρίως πιάτα πρωταγωνιστούν τα ζυμαρικά, κοτόπουλο κοκκινιστό με χυλοπιτάκι και φιλέτο σολομού.

Στην άκρη του εντυπωσιακού Καναλιού βρίσκεται το Canal Cafe όπου μπορείτε από το πρωί μέχρι το βράδυ να απολαύσετε τις αλμυρές και γλυκές προτάσεις του σεφ Ανδρέα Λαγού σε ένα προσεγμένο περιβάλλον. Οι αγνές πρώτες ύλες, οι καθαρές γεύσεις, οι απλές συνταγές, τα φρέσκα αρωματικά και τα εποχιακά υλικά χαρακτηρίζουν τις γεύσεις του καταλόγου που φέρει έντονα στοιχεία της ελληνικής φύσης και παράδοσης.

Στο Delta restaurant με την υπογραφή του Δημήτρη Σκαρμούτσου λειτουργεί τις Κυριακές με ένα πλούσιο à la carte μενού, το οποίο αντλεί την έμπνευσή του από την ελληνική γαστρονομία και βασίζει τα πιάτα του σε προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Πλέον σερβίρει και brunch το οποίο συνδυάζει κλασικές συνταγές με γνήσια, ποιοτικά ελληνικά υλικά.