Chantal Biya: Η πληθωρική Πρώτη Κυρία της Μπανανίας με τα κιτς χτενίσματα και την προκλητική ζωή

Η Chantal Biya με τα φανταχτερά χτενίσματα είχε καταφέρει να διχάσει τον πλανήτη το 2014, κατά την επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους του Καμερούν στην Αμερική. Μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε και η Chantal εμφανίστηκε στη σκάλα, οποιοδήποτε ενδιαφέρον έδειχναν τα ΜΜΕ, για την υποσαχάρια Αφρική, μετατοπίστηκε στα μαλλιά της Πρώτης Κυρίας του Καμερούν.

Πληθωρική, με αδυναμία σε Dior και Chanel, η Chantal δεν φαίνεται να χάνει τον ύπνο της από το γεγονός ότι περίπου το 40% από τα 22 εκατομμύρια των Καμερουνέζων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αυτό τον σπάταλο τρόπο ζωής -όπως και τη διαφθορά του παλατιού- προσπάθησε να ξεδιπλώσει με μαεστρία στο βιβλίο του «Η ωραία της Μπανανίας: Chantal Biya, από τους δρόμους, στο παλάτι» ο συγγραφέας Bertrand Teyou.

Τελικά, παρά τo γεγονός ότι δεν εξέθεσε την Πρώτη Κυρία ανοιχτά, ο συγγραφέας φυλακίστηκε.

Η Chantal Biya είναι η δεύτερη σύζυγος του προέδρου της χώρας, Paul Biya, ενός από τους μακροβιότερους πολιτικούς ηγέτες της Αφρικής. Κόρη ενός Γάλλου που αρνήθηκε να την αναγνωρίσει και μιας πάμφτωχης, αλλά πανέμορφης Καμερουνέζας μητέρας, η Chantal Biya μεγάλωσε στη ένδεια. Σύντομα η μικρή Chantal, κατάλαβε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει την εμφάνισή της ώστε να προχωρήσει μπροστά και να διεκδικήσει ίσες ευκαιρίες με τα υπόλοιπα παιδιά.

AP images
AP images

 

Παντρεύτηκε τον -κατά 37 χρόνια μεγαλύτερό της- πρόεδρο Biya το 1994, δύο χρόνια αφού είχε φύγει από τη ζωή η πρώτη γυναίκα του -αδιάφορου όπως τον χαρακτηρίζουν- πολιτικού. Η Chantal Biya κατάφερε πολύ γρήγορα να προσαρμοστεί στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας του Καμερούν. Αυτός ο τρόπος ζωής ωστόσο έχει διχάσει τους Καμερουνέζους οι οποίοι παρακολουθούν αμήχανοι την ιστορία της Πρώτης Κυρίας. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα χτενίσματά της. Το signature στιλ της ονομάζεται μπανάνα και χρησιμοποιείται για επίσημες περιπτώσεις.

Η χώρα, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1960, ενσωμάτωσε μια λωρίδα αγγλόφωνης επικράτειας το 1961 στα δυτικά σύνορα με τη Νιγηρία, γνωστή ως “Νότιο Καμερούν”, δημιουργώντας ένα γλωσσικό χάσμα το οποίο μέχρι σήμερα προκαλεί εντάσεις.

AP images
AP images
AP images
AP images
AP images
AP images
πηγή: bovary.gr