Αρνί μπούτι με γκρεμολάτα και κρασί

Υλικά

6 κότσια αρνίσια ( ανάλογα με το μέγεθος )
2 κουταλιές της σούπας
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές τριμμένο δεντρολίβανο
1 κουταλιά σπόρους μάραθου χοντροκομμένους
7 σκελίδες σκόρδο,( το ένα ψιλοκομμένο και τα 6 λιωμένα )
3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
2 φλιτζάνια ντοματάκια κονσέρβας κομμένα σε κύβους
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
4 φλιτζάνια (ή περισσότερα) ζωμό

2 καρότα κομμένα σε κυβάκια

Για τη Γκρεμολάτα

¾ φλιτζανιού φύλλα μαϊντανού
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας. ψιλοκομμένο ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά φρέσκο δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα κότσια σε ένα μεγάλο ταψί και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τους σπόρους μάραθου, και το λιωμένο σκόρδο σε ένα μικρό μπολ και με αυτό τρίβουμε καλά τα αρνίσια κότσια από όλες τις πλευρές. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το πρωί.

Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190C. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια βαριά κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 8-10 λεπτά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, αλεύρι, πάπρικα, και το κόκκινο πιπέρι. Ανακατεύουμε ζωηρά για να πάει παντού το αλεύρι. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε μέχρι το μείγμα μας να πιεί όλα τα υγρά του, για περίπου ένα λεπτό.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και το κρασί και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Σταδιακά προσθέτουμε 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου. Αφήνουμε άλλα πέντε λεπτά τη σάλτσα να βράζει και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Περιχύνουμε το αρνί, το οποίο έχουμε βγάλει περίπου μία ώρα πριν από το ψυγείο με τη σάλτσα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, γυρίζοντας το κρέας περίπου στο μέσο. Το βγάζουμε από τον φούρνο.

Για την Γκρεμολάτα

Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον ανακατεύουμε με όλα τα άλλα υλικά. Πασπαλίζουμε το κρέας και σερβίρουμε με πατάτες, ή πράσινη σαλάτα.

πηγή: tastyday