Μαγιάτικο με εσπεριδοειδή

από τον Κωνσταντίνο Μπουγιούρη

Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 8΄

Υλικά (για 4 μερίδες)

1 μαγιάτικο (μανάλι) περίπου 800 γρ.

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 1 κ.γ. ξερό
2 πορτοκάλια Βαλένσια
1 λεμόνι και 2 μοσχολέμονα (αν βρούμε) ή 3 λεμόνια
100 ml ελαιόλαδο για το τηγάνισμα και 50 ml ακόμα για τη σάλτσα
2 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε το ψάρι. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να το φιλετάρει. Κόβουμε το κάθε φιλέτο σε οκτώ κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια, τα μοσχολέμονα (αν χρησιμοποιήσουμε) και το λεμόνι (χωρίς το άσπρο μέρος). Κόβουμε τις φλούδες ζουλιέν (λεπτά μπαστουνάκια). Τις τηγανίζουμε ελαφρά στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, και τις στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί.
Χωρίζουμε και κρατάμε στην άκρη 4 φιλέτα από κάθε εσπεριδοειδές. Τα υπόλοιπα τα πιέζουμε πάνω από σήτα για να πάρουμε τον χυμό τους. Χτυπάμε στο multi τον χυμό με το ελαιόλαδο μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαφριά σάλτσα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο, με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε ελαφριά το ψάρι πρώτα από τη μεριά της πέτσας για 4 λεπτά και έπειτα από την άλλη για 2 λεπτά. Το βγάζουμε από το τηγάνι και το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τοποθετούμε τα φιλέτα ανά δύο, σε πιάτο, το ένα πάνω στο άλλο. Από πάνω μοιράζουμε τα τηγανισμένα ζουλιέν. Δίπλα βάζουμε τα φιλέτα των εσπεριδοειδών, τα φυλλαράκια δυόσμου και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

πηγή: Γευσιγνώστης – Έντυπο Βήμα