Σόδα με λεμόνι ή ξύδι, και...καθάρισες

Μαγειρική σόδα και το λεμόνι Ο «μαγικός» συνδυασμός για να λάμψει το σπίτι μας εκεί που τα απορρυπαντικά αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.

Το μείγμα που προκύπτει από σόδα με λεμόνι έχει αποδειχθεί ωφέλιμο σε πολλές περιπτώσεις. Εκτός από πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, ο συνδυασμός της μαγειρικής σόδας με λεμόνι μπορεί να συμβάλλει στο αποτελεσματικό καθάρισμα του σπιτιού και των ρούχων μας. Με την μαγειρική σόδα και το λεμόνι πλέον μπορείς να καθαρίσεις αποτελεσματικά τα ρούχα σου και να απομακρύνεις τις δυσάρεστες μυρωδιές από τα δύσκολα σημεία στο σπίτι.

 Σόδα με Λεμόνι: 3+1 tips για την καθαριότητα του Σπιτιού!

1 Για την μυρωδιά του ιδρώτα που επιμένει

Πολλές φορές παρατηρείται πως η μυρωδιά του ιδρώτα παραμένει σε ένα μπλουζάκι, ακόμη και αν το έχεις πλύνει ήδη αρκετές φορές. Ο ιδρώτας είναι μια δύσκολη μυρωδιά που δεν απομακρύνεται εύκολα από τα ρούχα μας.

Για να αφαιρέσεις την δύσκολη μυρωδιά του ιδρώτα από τα ρούχα μπορείς να χρησιμοποιήσεις σόδα με λεμόνι. Σε μια λεκάνη στύψε ένα λεμόνι και πρόσθεσε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Θα παρατηρήσεις ότι το μείγμα αρχίζει να αφρίζει. Σε αυτό το μείγμα θα πρέπει να βυθίσεις το ρούχο σου και να το αφήσεις να μουλιάσει.

Μετά από λίγο, μπορείς να αφαιρέσεις το ρούχο να το στύψεις και να το βυθίσεις ξανά στο μείγμα, επαναλαμβάνοντας την διαδικασία. Τώρα, είναι έτοιμο να το βγάλεις και να το αφήσεις να στεγνώσει. Αφού στεγνώσει τελείως, ξέβγαλέ το με κρύο νερό και βάλτο να πλυθεί στο πλυντήριο μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα σου.

Εxtra tip: Προτείνουμε να αποφεύγεται σε μαύρα ρούχα ή σε ρούχα με έντονα χρώματα αυτή η τεχνική, καθώς η σόδα θα τα ξεθωριάσει. Σε αυτά τα ρούχα καλύτερα να χρησιμοποιήσεις πράσινο σαπούνι ή υγρό πιάτων.

2. Για τα λευκά και ευαίσθητα ρούχα

Τα λευκά και ευαίσθητα ρούχα χρειάζονται ειδική μεταχείριση για να καθαρίζονται αποτελεσματικά και να μην αλλοιώνονται. Για να το πετύχεις αυτό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σόδα με λεμόνι για να πλύνεις αποτελεσματικά τα λευκά και ευαίσθητα ρούχα σου. Το μείγμα που δημιουργείται από σόδα με λεμόνι μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια απαλή χλωρίνη. Για να δημιουργηθεί σωστά το μείγμα σου θα πρέπει να αναμείξεις ίσα μέρη μαγειρικής σόδας με χυμό λεμονιού.

Όταν είναι έτοιμο το μείγμα σου, βύθισε και άφησε τα ρούχα σου να μουλιάσουν. Έπειτα, μπορείς να ξεπλύνεις τα ρούχα σου και να τα αφήσεις να στεγνώσουν. Το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει, καθώς τα ρούχα σου θα είναι όσο καθαρά και όσο λευκά τα αγόρασες!

3. Για να διώξεις τις οσμές του νιπτήρα στο μπάνιο

Ο νιπτήρας στο μπάνιο είναι συνδεδεμένος με το σιφώνι, το οποίο αποτελεί σταυροδρόμι για όλες τις κεντρικές σωλήνες που καταλήγουν στην αποχέτευση. Έτσι, μερικές φορές μπορεί να δημιουργεί εστία οσμών που προκαλούν δυσφορία. Τώρα μπορείς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά αυτές τις οσμές, χωρίς τη χρήση χημικών, με απλά υλικά που έχεις στο σπίτι.

Για να καταπολεμήσεις τις οσμές του νιπτήρα θα χρειαστείς μισό χυμό λεμονιού και μια κουταλιά μαγειρικής σόδας. Ανάμειξε τα δύο υλικά και ρίξε το μείγμα σου στο νιπτήρα. Με αυτή την απλή κίνηση, μπορείς να εξαλείψεις κάθε δυσάρεστη οσμή που αναδύεται από το νιπτήρα σου, γρήγορα και απλά.

 4. Για να απαλλαγείς από τις οσμές στο ψυγείο

Το ψυγείο συχνά αποκτά δυσάρεστες μυρωδιές εξαιτίας των τροφίμων. Οι μυρωδιές αυτές προκύπτουν όταν ξεχνάμε κάποιο φρούτο ή λαχανικό για πολλές μέρες ή βάζουμε στην συντήρηση ψάρια και παρασκευές με σκόρδο. Έτσι, αντιμετωπίζουμε δυσάρεστες μυρωδιές που παραμένουν στο ψυγείο, ακόμη και αν έχουμε αφαιρέσει τις αιτίες που τις προκαλούν.

Επειδή δεν γίνεται να αερίσουμε το ψυγείο μας, θα πρέπει να τοποθετήσουμε σε αυτό υλικά που απορροφούν τις οσμές. Τέτοια υλικά αποτελούν η σόδα και το λεμόνι. Τοποθέτησε ένα μικρό ποτήρι με μαγειρική σόδα και λίγες φλούδες λεμονιού σε ένα από τα ράφια του ψυγείου σου. Τα υλικά αυτά είναι ικανά να αιχμαλωτίσουν τις δυσάρεστες μυρωδιές και να τις εξαφανίσουν.

5. Για το πλυντήριο

Όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται, το πλυντήριό σου έχει ανάγκη να πλένεται μία στο τόσο. Οι επαναλαμβανόμενες πλύσεις ρούχων, το κλείσιμο της πόρτας και το να αφήνεις τα ρούχα μέσα στον κάδο για ώρα, είναι ορισμένες από τις κακές συνήθειες που σχετίζονται με το πλυντήριο ρούχων. Εάν έχεις και εσύ μία από αυτές τις συνήθειες, καλό θα είναι να γνωρίζεις ότι το πλυντήριό σου ενδέχεται να συσσωρεύσει βακτήρια και μούχλα λόγω της υγρασίας. Ένας κακός οιωνός αυτού είναι όταν τα ρούχα σου, που μόλις έχουν βγει από τον κάδο, δεν μοσχοβολάνε, αλλά έχουν μια περίεργη μυρωδιά. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αφήσεις το πλυντήριό σου να κάνει μία πλύση χωρίς ρούχα. Σε αυτήν πρόσθεσε λίγη μαγειρική σόδα αντί για απορρυπαντικό και αυτή θα πάρει όλες τις δυσάρεστες οσμές. Μπορείς να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία μία φορά στις δύο εβδομάδες.

6. Καθαρισμός φούρνου

Μία ακόμα από τις χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι η καθαριότητα του φούρνου. Στο φούρνο συνήθως δημιουργούνται οι πιο επίμονοι λεκέδες, αυτοί που προέρχονται από τα λίπη και τα ξεραμένα φαγητά. Για να απαλλαγείς από αυτούς, καθάρισε το φούρνο σου με ένα μείγμα από 3 κουταλάκια μαγειρικής σόδας, 1 κουταλάκι νερό και το χυμό από 1 λεμόνι. Άπλωσε αυτή την πάστα στο εσωτερικό του φούρνου και άφησέ το να δράσει από 4 ώρες έως μία νύχτα. Στη συνέχεια, βούτηξε ένα σφουγγάρι σε ζεστό νερό με σαπούνι και τρίψε με αυτό κάθε σπιθαμή, ώστε να φύγουν όλοι οι λεκέδες.

7. Γυάλισμα ασημικών

Θέλεις ξανά λαμπερά ασημικά; Σου έχουμε την πιο αποτελεσματική συνταγή! Σε ένα μπολ βάλε μία κούπα ζεστό ξύδι και δύο κουταλάκια μαγειρική σόδα. Έχε στο νου σου ότι θα προκληθεί αντίδραση και θα αφρίσει, για αυτό μην τρομάξεις. Μόλις τελειώσει η αντίδραση ρίξε μέσα αυτά που θέλεις να γυαλίσεις και άφησέ τα για 2-3 ώρες. Τέλος, ξέπλυνέ τα με άφθονο νερό και τα ασημικά σου δε θα είναι πια θαμπά!

8. Για το βουλωμένο σιφόνι

Εάν το σιφόνι της μπανιέρας, του μπάνιου ή του νιπτήρα σου έχει βουλώσει  μπορείς να χρησιμοποιήσεις και εδώ μαγειρική σόδα! Αφού το καθαρίσεις από στοιχεία που εμποδίζουν, όπως οι τρίχες, ρίξε μισή κούπα σόδα και μισή κούπα ζεστό ξύδι. Περίμενε περίπου 15-20 λεπτά για να αντιδράσει και στη συνέχεια άφησε άφθονο νερό να τρέξει. Εάν το πρόβλημά σου είναι μεγαλύτερο, τότε καλύτερα να φωνάξεις κάποιον ειδικό στις αποφράξεις.

Προτεινόμενα για εσάς