«Καλού - κακού, έχετε μαζί σας και ένα μαύρο φόρεμα...»

Ως γνωστόν το βασιλικό πρωτόκολλο δεν επιτρέπει στους γαλαζοαίματους να κάνουν του κεφαλιού τους. Αυτό, η Ελισάβετ φροντίζει να το θυμίζει συχνά πυκνά στα μέλη της οικογένειας Windsor.

Οι άγραφοι κανόνες της βρετανικής μοναρχίας,δυσκολεύουν αρκετά πρίγκιπες και δούκισσες. Άλλοι είναι «μη συζητήσιμοι» και άλλοι πιο ελαστικοί.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από τον κατάλογο με τις βασιλικές οδηγίες:

Οι τρυφερές στιγμές πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο

Το καθιερωμένο φιλί μετά τον γάμο

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε την βασίλισσα και τον πρίγκιπα Φίλιππο να φιλιούνται στο κοινό ή τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ να κρατιούνται χέρι – χέρι; Ορισμένοι βασιλικοί παρατηρητές μπορούν να πουν πως το βασιλικό πρωτόκολλο απαγορεύει στα ζευγάρια από τις δημόσιες τρυφερές στιγμές. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει: απλά κοιτάξτε την συμπεριφορά του Χάρι και της Μέγκαν. Ωστόσο, πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας επιλέγουν να παραμένουν επαγγελματίες όταν είναι σε κάποια δημόσια εμφάνιση γιατί εργάζονται ως εκπρόσωποι της βασιλικής μοναρχίας.

Στην περίπτωση του πρίγκιπα Γουίλιαμ και τη Κέιτ, η ανταποκρίτρια του περιοδικού Hello, εξηγεί: «Ο δούκας και η δούκισσα συνήθως φωτογραφίζονται κατά την διάρκεια επίσημων δεσμεύσεων, επομένως είναι σαν να βρίσκονται στην ‘‘δουλειά » και θα ήταν αντιεπαγγελματικό να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου. Άλλωστε, πώς θα κάνουν τις απαραίτητες χειραψίες;

Ωστόσο.παρόλο που οι τρυφερές στιγμές ανάμεσα στα ζευγάρια της βασιλικής οικογένειας  πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο, ο Χάρι και η Μέγκαν δεν διστάζουν να παραβιάζουν τους κανόνες.

Παρόλο που οι τρυφερές στιγμές ανάμεσα στα ζευγάρια της βασιλικής οικογένειαςμ περιορίζονται στο ελάχιστο, ο Χάρι και η Μέγκαν δεν δίστασαν να φιληθούν δημόσια

 Προτάσεις γάμου

Τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας χρειάζονται την άδεια από την βασίλισσα προκειμένου να παντρευτούν. Όπως περιγράφεται από τον Νόμο του Βασιλικού Γάμου το 1772, κάθε πιθανή νύφη ή γαμπρός των ανώτερων βασιλικών μελών απαιτεί την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τον μονάρχη. Προτού ο Χάρι, για παράδειγμα, κάνει πρόταση γάμου στην Μέγκαν το 2017, ζήτησε την άδεια της γιαγιάς του.

«Ο πρίγκιπας Χάρι είναι ένα από τα πρώτα έξι άτομα στην σειρά διαδοχής του θρόνου, γι’ αυτό και χρειάζεται την άδεια της βασίλισσας για να παντρευτεί» δήλωσε η Καρολίν Χάρις, βασιλικός ιστορικός και συγγραφέας.

Στην συνέχεια, ακολουθεί ανακοίνωση για τον αρραβώνα, και κάποιοι μπορεί να επιλέξουν να πραγματοποιήσουν μια επίσημη ενημέρωση Τύπου, όπως συνέβη το 2010 με τον Γουίλιαμ και την Κέιτ.

Χριστούγεννα στο Σάντριγχαμ

Τα Χριστούγεννα τα στενά μέλη της βασιλικής οικογένειας, τα περνάνε στο Σάντριγκαμ, την εξοχική κατοικία της βασίλισσαςΤα Χριστούγεννα τα στενά μέλη της βασιλικής οικογένειας, τα περνάνε στο Σάντριγκαμ, την εξοχική κατοικία της βασίλισσας
Στο ίδιο πνεύμα, μόνο τα ζευγάρια που έχουν αρραβωνιαστεί ή είναι παντρεμένα καλούνται να περάσουν τα Χριστούγεννα με την βασίλισσα στο Σάντριγχαμ. Η Αυτού Μεγαλειότητα παραθέτει ένα γεύμα για τα πλησιέστερα μέλη της οικογένειάς της στο σπίτι της, αλλά λίγες ημέρες νωρίτερα κάνει ένα μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο γεύμα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ που συμμετέχουν ακόμη και πιο μακρινοί συγγενείς.

Και σύμφωνα με την παράδοση, η βασίλισσα και η οικογένειά της παρευρίσκονται όλοι μαζί στην εκκλησία την Ημέρα των Χριστουγέννων.

Δεν πρέπει να πετάνε  μαζί

Παρόλο που δεν υπάρχει κανένας επίσημος κανόνας, οι κληρονόμοι του θρόνου δεν πρέπει τεχνικά να παίρνουν τις ίδιες πτήσεις για να προστατευτεί η βασιλική γενεαλογία. Φυσικά, για πρακτικούς λόγους, θα έχετε δει τους άμεσους κληρονόμους του βρετανικού βασιλικού θρόνου να ταξιδεύουν μαζί στο παρελθόν αμέτρητες φορές, αλλά πρέπει να ζητήσουν πρώτα την άδεια της βασίλισσας, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο για το θέμα.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο γιος του, πρίγκιπας Τζορτζ ταξίδεψαν μαζί για το ταξίδι τους στον Καναδά, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδίας. Ομοίως, όταν ο Γουίλιαμ ήταν παιδί είχε συνοδεύσει τον πατέρα του, πρίγκιπα Κάρολο σε παγκόσμια ταξίδια.

Απαγορεύονται οι selfies

Οι selfies των βασιλικών μελών απαγορεύονται και η βασίλισσα όπως και ο Χάρι δεν τις συμπαθούν καθόλου

Στα δάχτυλα του ενο χεριού μπροεί να μετρήσει κανείς πόσες φορές ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας έχει σταματήσει για να βγει μία selfie με έναν θαυμαστή.
Οι selfies των βασιλικών μελών απαγορεύονται και η βασίλισσα όπως και ο Χάρι δεν τις συμπαθούν καθόλου

Γενικά, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πολύ ευγενικά αρνούνται τις φωτογραφίες καθώς βρίσκονται σε κάποια επίσημη δέσμευσή τους.

Ο πρίγκιπας Χάρι κάποτε είχε παραδεχτεί ότι «μισεί τις selfies». Κατά την διάρκεια μας επίσκεψης στο Αυστραλιανό Μνημείο Πολέμου στην Κανμπέρα, αρνήθηκε το αίτημα κάποιου νεαρού θαυμαστή, εξηγώντας: «Όχι. Μισώ τις selfies. Σοβαρά, πρέπει να σταματήσεις αυτή την συνήθεια. Το ξέρω πως είσαι νέος, αλλά οι selfies είναι κακό πράγμα. Απλά, τράβα μια κανονική φωτογραφία».

Και η βασίλισσα όμως έχει αποκαλύψει στο παρελθόν πως το βρίσκει «ενοχλητικό» και «παράξενο» όταν έρχεται αντιμέτωποι με μια λαοθάλασσα που προσπαθούν να τραβήξουν selfies μαζί της. Η Ελισάβετ  πιστεύει ότι το να κοιτάζουν οι θαυμαστές της μια οθόνη κινητού όταν η ίδια κάνει μια δημόσια εμφάνιση, είναι δείγμα κακών τρόπων.

Απαγορεύονται τα αυτόγραφα

Η δούκισσα του Κέμπριτζ υπογράφει με το όνομά της σε βιβλίο επισκεπτών όπως και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας
Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα δούμε τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να υπογράφουν με τα ονόματά τους σε ένα βιβλίο επισκεπτών ή σε ειδικές σημειώσεις, όπως τα μηνύματα που συμπεριλαμβάνονται στα στεφάνια. Αλλά ποτέ δεν θα τους δείτε να υπογράφουν αυτόγραφα στους θαυμαστές τους στην διάρκειας μιας εμφάνισής του. Ο κανόνας αυτός ισχύει εδώ και πολλά χρόνια για όλα τα μέλη, λόγω του κινδύνου να γίνει αντιγραφή της υπογραφής τους. Ο πρίγκιπας Κάρολος κάποτε αρνήθηκε να υπογράψει αυτόγραφο σε έναν θαυμαστή, λέγοντας: «Συγνώμη, δεν μου επιτρέπουν να το κάνω αυτό».

Πάντα έχουν μαζί τους ένα μαύρο φόρεμα ή κοστούμι  

Η βασιλική οικογένεια στην κηδεία των θυμάτων του πύργου Γκρένφελ
Η βασιλική οικογένεια στην κηδεία των θυμάτων του πύργου Γκρένφελ

Το βασιλικό πρωτόκολλο υπαγορεύει πως τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να έχουν μαζί τους ένα μαύρο ένδυμα κατά την διάρκεια μιας βασιλικής περιοδείας, για την ατυχή περίπτωση που κάποιος πεθάνει όταν βρίσκονται στο εξωτερικό. Κατά κανόνα, όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να φορούν μαύρα όταν πενθούν, ως ένδειξη σεβασμού.

Σε όλη την ιστορία, ο κανόνας έχει τιμηθεί από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Το 1992, όταν πέθανε ο πατέρας της πριγκίπισσας Νταϊάνας, Λόρδος Σπένσερ, η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρισκόταν στις Άλπεις για σκι με τον Κάρολο. Κατά την επιστροφή τους, το ζευγάρι φορούσε μαύρο κοστούμι και φόρεμα.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Όταν ο πατέρας της βασίλισσας, Γεώργιος Β’ πέθανε το 1952, η Ελισάβετ ήταν στην Κένυα σε σαφάρι με τον πρίγκιπα Φίλιππο και δεν είχε μαζί της μαύρα ρούχα. Ως αποτέλεσμα, δεν φωτογραφήθηκε μέχρι να φορέσει τα κατάλληλα ρούχα.

Δεν έχουν πολιτική άποψη

Η βασίλισσα έχει το δικαίωμα να ψηφίζει. Δεν υπάρχει κάποια γραπτή εντολή στο βρετανικό δίκαιο που να την εμποδίζει από το να συμμετέχει στις εκλογές, αλλά δεν το κάνει. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου: «Αν και δεν απαγορεύεται από τον νόμο, θεωρείται αντισυνταγματικό να ψηφίσει ο μονάρχης».

Στην επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας, ο αμερόληπτος ρόλος της Αυτού Μεγαλειότητας στο Κοινοβούλιο εξηγείται περαιτέρω. Ως αρχηγός του Κράτους, η βασίλισσα αναμένεται να παραμένει «αυστηρά ουδέτερη όσον αφορά στα πολιτικά θέματα, και δεν μπορεί να ψηφίσει». Γι’ αυτό δεν θα ακούσετε ποτέ την βασίλισσα ή τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις στο κοινό.

Και είναι αυτονόητο πως οι βασιλείς δεν επιτρέπεται να κατέχουν πολιτικό αξίωμα, προκειμένου να μην ασκήσει ο μονάρχης την επιρροή του για να επηρεάσει τις πολιτικές απόψεις ή τους νόμους.

Υπόκλιση

Η δούκισσα του Κέμπριτζ υποκλίνεται στην βασίλισσα ενώ οι άνδρες πρέπει να σκύψουν το κεφάλι τουςΌταν χαιρετούν τον μονάρχη, οι άνδρες καλούνται να σκύψουν το κεφάλι τους στη βασίλισσα ενώ οι γυναίκες πρέπει να υποκλιθούν. Οι χειρονομίες αυτές δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικές ή μεγάλες σε διάρκεια – μια ελαφριά υπόκλιση είναι αρκετή.

Πώς να κάθονται σαν βασιλείς

Η Μέγκαν Μαρκλ όταν γνώρισε τον πρίγκιπα Χάρι καθόταν σταυροπόδι στις δημόσιες εμφανίσεις της
Η Μέγκαν Μαρκλ όταν γνώρισε τον πρίγκιπα Χάρι καθόταν σταυροπόδι στις δημόσιες εμφανίσεις της

Παρόλο που δεν υπάρχει τεχνικά κάποιος κανόνας, γενικά οι γυναίκες – μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να κάθονται με τα πόδια τους κλειστά. Τα πόδια και τα γόνατα πρέπει να ακουμπούν μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι το σταύρωμα των ποδιών στο ύψος του αστραγάλου είναι σωστό.

Ο τρόπος που κάθεται η Κέιτ έχει χαρακτηριστεί ως «η κλίση της δούκισσας» όπου διατηρεί τα γόνατά της και τους αστραγάλους της κλειστούς και κλίνει τα πόδια της προς την μία πλευρά. Αυτό κάνει τα πόδια να δείχνουν πιο μακριά. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα καθόταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ενώ η Μέγκαν υιοθέτησε την στάση αυτή από τότε που προσχώρησε στη βασιλική οικογένεια.

Πολλά άλλαξαν από τότε που έγινε μέλος της βασιλικής οικογένειας. Ακόμη και στον τρόπο που κάθεται

Πώς να κρατάς ένα φλιτζάνι τσαγιού

Μόνο ελάχιστες φορές θα δείτε μέλη της βασιλικής οικογένειας να απολαμβάνουν το τσάι σε κάποια δημόσια εμφάνιση, παρόλο που το αγαπούν πολύ. Η σωστή εθιμοτυπία είναι να κρατούν το φλιτζάνι με τον αντίχειρα και τον δείκτη και να πίνουν από το ίδιο σημείο για να αποφύγουν τους λεκέδες από το κραγιόν. Και φυσικά, να μην πετάει προς τα έξω το μικρό δαχτυλάκι!

πηγή: iefimerida

 

Προτεινόμενα για εσάς