Όταν η Τζέιμι Λι Κέρτις εθίστηκε στις πλαστικές

Κόρη του Τόνι Κέρτις και της Τζάνετ Λι, πρωταγωνίστριας του Χίτσκοκ, στο «Ψυχώ», δεν μεγάλωσε μέσα και στις πιο φυσιολογικές συνθήκες. Η θυελλώδης ερωτική ζωή των γονιών της,οι 9 συνολικά γάμοι τους (4 η μητέρα της, και 5 ο πατέρας της), οι σχεδόν ανύπαρκτες σχέσεις με τον πατέρα της, έκαναν την Τζέιμι Λι Κέρτις ιδιαίτερα ανασφαλή και ευάλωτη στις δύσκολες προσκλήσεις της βιομηχανίας του Χόλιγουντ.

Το 1993, η Τζέιμι Λι Κέρτις ήταν 34 χρόνων. Ενας συνεργάτης παρατήρησε πως είχαν δημιουργηθεί σακούλες κάτω από τα μάτια της και της το είπε. Πανικοβλήθηκε, φοβούμενη ότι αυτό θα επηρεάσει την καριέρα της. Ηταν η εποχή που έκανε την ταινία του Τζέιμς Κάμερον «Αληθινά ψέματα» με τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, στην οποία το κινηματογραφικό της στριπτίζ ψηφίστηκε ως το πιο σέξι. Κι αυτός ο «τίτλος» την «βάρυνε».

Και προσπάθησε να σταματήσει τον χρόνο…

Σκηνές από την ταινία «Αληθινά ψέματα» και το σέξι στριπτίζ της Τζέιμι Λι Κέρτις

Φαύλος κύκλος

Μόνον που η μία επέμβαση έφερνε την άλλη και η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Για να αντιμετωπίσει τον πόνο από τις πλαστικές εγχειρήσεις οι γιατροί της έδιναν δυνατά παυσίπονα. Αλλά καθώς οι επεμβάσεις συνεχίζονταν, τα παυσίπονα αυξάνονταν και η ίδια δεν άργησε να γίνει πλήρως εξαρτημένη.

«Προσπάθησα να καθυστερήσω την έλευση της μέσης ηλικίας. Αλλά κάθε φορά πίστευα ότι δεν το είχα πετύχει, ότι κάτι πήγαινε στραβά. Ένιωθα παραμορφωμένη σαν να μην ήμουν πια εγώ», είχε πει σε μια συνέντευξή της για εκείνη την περίοδο της ζωής της. Είχε εθιστεί στα ναρκωτικά, ζούσε με την αγωνία της ομορφιάς και της διατήρησης της νεότητας. Το άγχος την είχε καταπιεί. Είχε μπει μέσα σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν ήταν εύκολα να βγει. Της πήρε χρόνια να συνέλθει.

Η στροφή στο ποτό

Οταν οι γιατροί αρνήθηκαν να της συνταγογραφούν πλέον άλλα χάπια, η Τζέιμι Λι Κέρτις βρήκε τη λύση: Ηταν η εποχή που η αδελφή της είχε σπάσει το πόδι της και έπαιρνε παυσίπονα. «Εκλεβε» λοιπόν εκείνα τα παυσίπονα για να απαλύνει τον δικό της πόνο και να αντιμετωπίσει την μοναξιά της. Φοβόταν. Αλλά όπως συμβαίνει συχνά σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, τα φάρμακα δεν της αρκούσαν. Κι έκανε το επόμενο βήμα: Αρχισε να πίνει και να προσπαθεί να το κρύει από τους δικούς της. Δύσκολο… Εγινε απότομη, νευρική, τσακωνόταν με τις δικές της κόρες. Ενοιωθε πως οδεύει στην καταστροφή _δεν απείχε ιδιαίτερα.

Τότε, σε ένα οριακό σημείο, αποφάσισε να συνέλθει: Μπήκε στην απεξάρτηση και το 1999 κατάφερε να βγει «καθαρή». Μίλησε γι΄αυτή της την τραυματική εμπειρία, εστιάζοντας στους κινδύνους που επιφυλάσσει το Χόλιγουντ και στην αδυναμία της ανθρώπινης φύσης να πάει κόντρα στο ρεύμα της επιτυχίας και της καριέρας. Ολα αυτά την έστρεψαν στην φιλανθρωπία. Αρχισε να συμμετέχει ενεργά σε οργανώσεις υπέρ γυναικών και κυρίως παιδιών. Σε ένα άρθρο της έγραψε ότι το μεγαλύτερο κατόρθωμα στη ζωή της ήταν η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Ένας σταθερός γάμος

Μαζί ήρθε και η αποδοχή της εικόνας της. Ηρέμησε. Σταμάτησε να βάφει τα μαλλιά της ζωής της και να ασχολείται με την εξωτερική της εμφάνιση. Αρχισε να κάνει γυμναστική και να τρέφεται σωστά. Εν αντιθέσει με τους γονείς της η Τζέιμι Λι Κέρτις παραμένει παντρεμένη με τον ίδιο άντρα _με τον οποίο έχουν υιοθετήσει τα δύο τους παιδιά. Είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης, μουσικός και ηθοποιός και είναι ο βαρώνος Κρίστοφερ Γκεστ, 5ος στη σειρά των Haden-Guest. Η ίδια πάντως δεν αποδέχτηκε ποτέ τον τίτλο της βαρώνης, θεωρώντας ότι είναι κάτι με το οποίο δεν έχει καμία σχέση. Πλάι στο σινεμά, τα βραβεία και τις διακρίσεις, η ηθοποιός άρχισε να γράφει βιβλία, κυρίως για παιδιά, θέλοντας ίσως να τους προσφέρει όλα όσα εκείνη στερήθηκε, ενώ αρθρογραφεί και στην Huffington Post. Κάπως έτσι κατάφερε να ισορροπήσει και να επανέλθει σε μια κανονικότητα που της είχε λείψει πολύ, μια κανονικότητα που ίσως να μην είχε γνωρίσει ποτέ.

Η νεογέννητη Τζέιμι Λι Κέρτις ανάμεσα στην αδελφή της και τους διάσημους γονείς της
Η νεογέννητη Τζέιμι Λι Κέρτις ανάμεσα στην αδελφή της και τους διάσημους γονείς της