Συμβουλές από... παλάτι! Υπηρέτρια της βασίλισσας Ελισάβετ αποκαλύπτει τα "μυστικά" για άψογα ρούχα

Η υπηρέτρια της βασίλισσας Ελισάβετ, Αλίσια Χίλεϊ σίγουρα ξέρει ένα ή δύο πράγματα παραπάνω για την φροντίδα των ρούχων.

Από το παλάτι του Μπάκιγχαμ όπου πέρασε 4 χρόνια, στο Μπαλμόραλ, όπου ντύνει τους καλεσμένους, ώστε να μπορούν να εμφανίζονται πλάι-πλάι με την βασιλική οικογένεια, μέχρι το κάστρο Γουίνσδορ, όπου σιδέρωνε τα ρούχα των γυναικών των αρχηγών κρατών που επισκέπτονταν την βασιλική οικογένεια, σίγουρα είναι μια γυναίκα με μεγάλη εμπειρία στην φροντίδα των ρούχων.

Έχει καταφέρει να διαχειριστεί άπειρες πανάκριβες τσάντες, αμέτρητα ράφια από το δάπεδο μέχρι το ταβάνι με παπούτσια, και ατελείωτα κομψά και μοδάτα ρούχα που περιμένουν την επόμενη φορά που θα τα φορέσουν οι διάσημοι ιδιοκτήτες τους.

«Οι ντουλάπες αυτής της κλίμακας είναι σαν τα μουσεία» λέει η Αλίσια.

«Το πολύτιμο περιεχόμενό τους πρέπει να φροντίζεται έτσι ώστε να είναι έτοιμο για να φορεθεί και να αγαπηθεί».

 

Το βιβλίο με τα “μυστικά”

Η 37χρονη Αλίσια έχει γράψει τώρα ένα βιβλίο που αποκαλύπτει τα καλύτερα μυστικά της μόδας κατευθείαν από το βασιλικό νοικοκυριό, συμπεριλαμβανομένων της αφαίρεσης των δύσκολων λεκέδων και το τι να κάνετε όταν πιστεύετε ότι πραγματικά δεν έχετε τίποτα να φορέσετε.

Η εμπειρία της είναι πολύ μεγάλη: «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπηρέτρια της βασιλικής οικογένειας, χρησιμοποίησα κάποτε ένα σίδερο που ήταν τυχαία στην μεγαλύτερη θερμοκρασία και κατέστρεψε την φούστα μιας επισκέπτριας» λέει. Αλλά αν ακολουθήσετε τις συμβουλές της, θα διαπιστώσετε και μόνοι σας πως σε κάθε κρίση πανικού με την καταστροφή ενός ρούχου, υπάρχει πάντα μια λύση.

 

Πώς να σώσετε τα πλεκτά σας που μάζεψαν στο πλύσιμο

Μην φοβάστε καθόλου αν το αγαπημένο σας μάλλινο πουλόβερ έχει μπει κατά λάθος στο πλύσιμο ή στο στεγνωτήριο. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αποκαρδιωτικά, αλλά υπάρχει τρόπος για να αντιστραφεί η συρρίκνωση αν αντιμετωπιστεί αμέσως.

  • Γεμίστε μία λεκάνη ή τον νεροχύτη με χλιαρό νερό και προσθέστε μία υγρού απορρυπαντικού.
  • Ανακινήστε απαλά το πουλόβερ στο διάλυμα για να μπει το απορρυπαντικό στην ύφανση και να χαλαρώσει τις ίνες.
  • Αφήστε το για 15-20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.
  • Βγάλτε το από το νερό και απαλά πιέστε το προκειμένου να αφαιρέσετε την υπερβολική ποσότητα νερού (μην το στραγγίξετε διπλώνοντάς το).
  • Τοποθετήστε το σε μια επίπεδη πετσέτα και τυλίξτε τα μαζί για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία.
  • Ενώ είναι ακόμη υγρό, τοποθετήστε το σε μια άλλη πετσέτα και απλώστε το απαλά για να πάρει το αρχικό του σχήμα. Οι φυσικές ίνες όπως το μαλλί είναι πολύ εύκαμπτες όταν είναι βρεγμένες, με αποτέλεσμα να ανακτούν αργά το αρχικό τους σχήμα.
  • Αφήστε το να στεγνώσει φυσικά. Ελέγξτε και τεντώστε ξανά σε τακτά χρονικά διαστήματα προτού το πουλόβερ σας στεγνώσει εντελώς.

 

Τσαλακωμένα ρούχα

Τόσο τα φυσικά όσο και τα συνθετικά πλεκτά είναι επιρρεπή σε τσαλακώματα, αλλά αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε ρούχα με μαλακότερες ίνες όπως το κασμίρ και το μοχέρ.

Για να ελαχιστοποιήσετε το πρόβλημα, πλύνετε τα ευαίσθητα ρούχα με το μέσα προς τα έξω, με το χέρι ή σε ένα ελαφρύ πρόγραμμα πλυντηρίου. Αποφύγετε την χρήση μαλακτικού, που κάνει τις ίνες πιο επιρρεπείς στο να χαλαρώσουν και να δημιουργήσουν τσακίσεις.

Βουρτσίστε την μπλούζα σας αφότου την φορέσετε χρησιμοποιώντας μια βούρτσα με φυσικές τρίχες για ρούχα. Αν έχετε ένα πλεκτό που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται κόμποι, το καλύτερο εργαλείο για να αφαιρέσετε το γάριασμα είναι μια ειδική βούρτσα για πλεκτά ή ένα ξυραφάκι – αλλά προσοχή μην καταστρέψετε και τις καλές ίνες.

 

Διατηρήστε λευκά τα αθλητικά σας παπούτσια

Τα λευκά αθλητικά παπούτσια είναι ένα must σε κάθε ντουλάπα αλλά με την καθημερινή χρήση, είναι λογικό να λερώνονται.

Για μικρά σημάδια, χρησιμοποιήστε ένα από αυτά τα ειδικά λευκά σφουγγάρια που χρησιμοποιούνται κυρίως για την αφαίρεση μικρών λεκέδων στο σπίτι – στις πόρτες και στις πρίζες – αλλά είναι μια πολύ καλή λύση και για τα αθλητικά. Απλά προσθέστε λίγο νερό και τρίψτε στο παπούτσι μέχρι να φύγει ο λεκές. Για πιο βρώμικα όμως παπούτσια, πλύνετε με το χέρι με μια οδοντόβουρτσα ή – περιστασιακά και στο ελαφρύ πρόγραμμα – βάλτε τα στο πλυντήριο, φροντίζοντας να τα έχετε τοποθετήσει σε μια ειδική τσάντα πλυσίματος ή σε μια βαμβακερή μαξιλαροθήκη.

Προσθέστε πάντα μερικές παλιές πετσέτες όταν πλένετε τα αθλητικά στο πλυντήριο, για να προστατέψετε τον κάδο του πλυντηρίου. Αν είναι και πάλι πολύ χάλια, αφήστε τα πρώτα να μουλιάσουν σε μία λεκάνη με ζεστό νερό με ένα λευκαντικό για μερικές ώρες.

 

Πώς να διατηρήσετε το χρώμα στα τζιν παντελόνια σας

Τα τζιν είναι πιθανό να είναι ένα από τα πιο φορεμένα ρούχα στην ντουλάπα σας με αποτέλεσμα να είναι αυτά που πλένονται πιο πολύ, κάτι που οδηγεί στο ξεθώριασμα των χρωμάτων. Σε κάποιους μπορεί να αρέσει αυτό, αλλά ειδικά με τα μαύρα τζιν, οι περισσότεροι προτιμούν την διατήρηση του χρώματος. Αυτές είναι οι συμβουλές της Αλίσια:

  • Πλένετε μόνο όταν είναι βρώμικο, για να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το χρώμα του. Σιδερώστε το παντελόνι σας για να το φρεσκάρετε ή ψεκάστε το με ένα υγρό για ανανέωση του χρώματος.
  • Πλύνετε σε κρύο νερό. Η θερμότητα συμβάλλει στην εξασθένηση του χρώματος.
  • Χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι στο πρόγραμμά του ξεβγάλματος στο πλυντήριο. Θα βοηθήσει στην διατήρηση του χρώματος και θα εξαλείψει τυχόν ίχνη απορρυπαντικού.
  • Αφήστε το να στεγνώσει φυσικά, αλλά όχι σε άμεσο ηλιακό φως, καθώς αυτό θα ξεθωριάσει το χρώμα.
  • Προσέξτε με την αφαίρεση των λεκέδων. Το τρίψιμο του λεκέ είναι πιθανό να αφαιρέσει και την βαφή.

 

Εξαφανίστε τον σκόρο

Ο σκόρος μπορεί να βρεθεί ακόμη και στις καλύτερες ντουλάπες, καταστρέφοντας ακόμη και τα πιο ακριβά και πολυτελή ρούχα. Η βλάβη δεν προκαλείται από τον ενήλικα σκόρο αλλά από τις προνύμφες, οι οποίες μπαίνουν στις ίνες των ρούχων, κατατρώγοντάς τες. Μοιάζουν με λευκές κάμπιες, αλλά προσέξτε και τα μικροσκοπικά λευκά αυγά, που έχουν το μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας.

Πώς να αντιμετωπίσετε την προσβολή:

  • Βγάλτε όλα τα ρούχα από τις ντουλάπες, ακόμη κι αν δεν είναι εμφανώς κατεστραμμένα. Πλύνετε ή βάλτε τα στο στεγνωτήριο για να σκοτώσετε τα αυγά ή τις προνύμφες. Το σιδέρωμα των ρούχων με ένα καυτό σίδερο, μπορεί επίσης να καταστρέψει τα αυγά.
  • Σκουπίστε καλά και καθαρίστε την ντουλάπα και το δωμάτιο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ρωγμές της ντουλάπας. Αλάξτε αμέσως την σακούλα στην ηλεκτρική σκούπα καθώς αυτό είναι το σπίτι των ονείρων για τον σκόρο.
  • Για τα ρούχα που έχουν υποστεί ζημιά, απομονώστε το ένδυμα τοποθετώντας το σε μια πλαστική σακούλα μέσα στον καταψύκτη για δύο ή τρεις ημέρες. Μόλις το βγάλετε από την κατάψυξη, αφήστε το μέσα στην σακούλα μέχρι να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αν οι τρύπες δεν είναι πολύ μεγάλες, δοκιμάστε να τις ράψετε. Εάν η ζημιά είναι πολύ άσχημη, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάτε το ρούχο σε έναν επαγγελματία.
  • Για να αποφύγετε μελλοντικές επιθέσεις από σκόρο, καθαρίστε προσεκτικά την ντουλάπα σας μερικές φορές τον χρόνο, ιδανικά όταν αλλάζετε τα καλοκαιρινά με τα χειμωνιάτικα ρούχα.
  • Χρησιμοποιήστε φακελάκια λεβάντας ή ξύλινες μπάλες κέδρου για να τους απωθήσετε. Μην ξεχάσετε να βάλετε στην κάτω επιφάνεια των συρταριών χαρτί λεβάντας ή κέδρου.

 

Πρόληψη όχι θεραπεία

  • Χρησιμοποιήστε τις σωστές κρεμάστρες. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αυτές τις συρμάτινες που παίρνετα από τα στεγνοκαθαριστήρια. Δεν προσφέρουν στήριξη στον ώμο του ενδύματος και θα προκαλέσουν ζημιά σε αυτή την περιοχή του υφάσματος με την πάροδο του χρόνου. Οι αντικολλητικές, λεπτές κρεμάστρες που καλύπτονται με βελούδο είναι οι καλύτερες. Θα εκπλαγείτε από το πόσο χώρο εξοικονομείτε στην ντουλάπα σας, απλά αλλάζοντας τις κρεμάστρες σας.
  • Κρεμάστε τα φορεμένα ρούχα για ένα βράδυ στον αέρα – ακόμη και αν δεν έχουν οατούς λεκέδες, θα έχουν ίχνη εφίδρωσης που θα μπορούσαν να προσελκύσουν μικρόβια.
  • Να είστε οργανωμένοι. Ένα από τα καθήκοντας μιας υπηρέτριας είναι να διατηρεί ένα αρχείο με όλα τα ενδύματα και αξεσουάρ που ανήκουν στην εργοδότριά της. Αυτό είναι σημαντικό επειδή αν δεν διατηρείτε αρχείο, μπορεί να είανι δύσκολο να εντοπιστεί σε ποιο σπίτι βρίσκεται ένα συγκεκριμένο ρούχο. Μπορεί να μην αισθάνεστε ότι η τήρηση ενός ημερολογίου είναι απαραίτητη για την ντουλάπα σας, αλλά η βασική οργάνωση είναι σημαντική για να αποτρέψετε αυτό που λένε όλοι συχνά: «δεν έχω τι να φορέσω», λίγα λεπτά πριν από ένα πάρτι.
  • Μπορείτε να φωτογραφίσετε όλα τα ρούχα σας και να διατηρήσετε ένα μηχανογραφημένο αρχείο για κάθε τύπο ενδύματος. Θα μπλορούσατε να δημιουργήσετε μια «ηλεκτρονική» ντουλάπα στον υπολογιστή σας και χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή (δοκιμάστε το Homyfads Wardrobe Manager για τα Windows), να κάνετε μοναδικούς συνδυασμούς ρούχων.

Πηγή: iefimerida.gr