Οι εκατομμυριούχοι... ζουν μαζί

Η ζωή στην "παιδική χαρά" των πλουσίων - στο Μονακό. Εκεί, όπου 1 στους 3 είναι εκατομμυριούχος

Στο άκουσμα της λέξης Μονακό, κάποια πράγματα τρία πράγματα έρχονται στο νου: Τα τυχερά παιχνίδια, τα πολυτελή σκάφη και οι εκατομμυριούχοι.

Πράγματι, μια μελέτη υπολόγισε ότι σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους που κατοικούν στο Μονακό είναι εκατομμυριούχος. Και ένας στους 56 κατοίκους, έχει περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την μελέτη της εταιρείας Wealth-X.

Το Μονακό είναι αναμφίβολα μια παιδική χαρά για τους πλούσιους, εν μέρει χάρη στη φήμη του ως φορολογικός παράδεισος. Επίσης, κάθε χρόνο προσελκύει εκατομμυριούχους και διασημότητες από όλο τον κόσμο για το περίφημο Yacht Show. Η περίφημη συνοικία του Μόντε Κάρλο είναι γνωστή ως το μέρος συνάντησης των πλουσίων για τυχερά παιχνίδια.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην ζωή στο Μονακό.

Το Μονακό είναι γνωστό για τα σκάφη του, τα τυχερά παιχνίδια και τον πλούτο. Περίπου 38.300 άνθρωποι ζουν σε αυτή την μικρή πόλη – κράτος.

Οι ντόπιοι απολαμβάνουν ένα ήπιο καιρό όλο το χρόνο στο Μονακό, με μέση θερμοκρασία τους 24 βαθμούς το καλοκαίρι και 10 τον χειμώνα.

Η επίσημη γλώσσα είναι τα γαλλικά, αλλά και τα αγγλικά ομιλούνται ευρέως, ειδικά σε εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία.

Κάθε χρόνο, διασημότητες και δισεκατομμυριούχοι από όλο τον κόσμο, έρχονται για να δουν την τελευταία λέξη της καινοτομίας και της πολυτέλειας στο Yacht Show του Μονακό. Πολλά από τα σκάφη αυτά κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και ανήκουν σε διασημότητες όπως ο Ρίνγκο Σταρ και ο οδηγός της Φόρμουλα 1, Λιούις Χάμιλτον.

Επίσης, το Μονακό, φιλοξενεί το Grand Prix της Formula 1.

Ένας από τους λόγους που το 1% συγκεντρώνεται σε αυτό το μικρό κομμάτι γης είναι πως θεωρείται ένας δημοφιλής τραπεζικός προορισμός και γνωστός φορολογικός παράδεισος – δεν έχει φόρο εισοδήματος.

Διαθέτει επίσης, μία από τις ακριβότερες αγορές ακινήτων στον κόσμο. Η μέση τιμή αγοράς ενός διαμερίσματος στο Μονακό ανερχόταν στα 5,2 εκατομμύρια δολάρια το 2017.

Οι κάτοικοι του Μονακό έχουν πρόσβαση σε πολλά εμπορικά καταστήματα τόσο στο πολυτελές εμπορικό κέντρο Metropole όσο και στους δρόμους όπου θα βρει κανείς τα διασημότερα brand του κόσμου, μεταξύ των οποίων Hermès, Chanel και Cartier.

Οι κάτοικοι ζουν σε πολύ μικρή απόσταση από την βασιλική οικογένεια. Το παλάτι, είναι ένα οχυρό που χτίστηκε αρχικά ως φρούριο το 1191. Εκεί ζουν ο πρίγκιπας Αλβέρτος ο Β’ με την σύζυγό του Σαρλέν και τα δίδυμα παιδιά τους, τον πρίγκιπα Ζακ και την πριγκίπισσα Γκαμπριέλα.

Εκτός όμως από τα εμπορικά καταστήματα, το Μονακό διαθέτει μια πλούσια νυχτερινή ζωή, και φιλοξενεί ένα από τα πιο δημοφιλή νυχτερινά κέντρα διασκέδασης της Γαλλικής Ριβιέρας, το Jimmy’z, το οποίο έχουν επισκεφθεί τόσο ο Λεονάρντο ντι Κάπριο όσο και ο Λάιονελ Ρίτσι.

Το Μονακό, όμως, είναι γνωστό και για το καζίνο του Μόντε Κάρλο, όπου διάσημοι παίκτες και πλούσιοι από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται για να περάσουν την ώρα τους και να τζογάρουν ένα μικρό – γι’ αυτούς- κομμάτι της περιουσίας τους. Μην προσπαθήσετε όμως να μπείτε με ένα t-shirt και τζιν. Το dress code επιβάλλει σακάκια και γραβάτες για τους άνδρες.

Ένα άλλο στοιχείο που δεν μπορείς να αγνοήσεις στο Μονακό είναι τα πολυτελή αυτοκίνητα, με τους ήχους των μηχανών να ακούγονται παντού σε όλη την πόλη.

Κι ενώ η παλιά πόλη είναι γεμάτη με γοητευτικά στενά σοκάκια, η υπόλοιπη πόλη, δεν είναι τόσο γραφική. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταλαμβάνουν πολυώροφα ξενοδοχεία και ουρανοξύστες.

Στην μικρή αυτή πόλη όμως, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι. Είναι γνωστό ως μία από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο, με 24ωρο σύστημα παρακολούθησης που καλύπτει ολόκληρη την πόλη, ενώ διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές δυνάμεις ανά κάτοικο, σύμφωνα με το περιοδικό Money.

Φωτογραφίες: AP, Pexels, Shutterstock

Πηγή: iefimerida