Έρευνα: Πόσο μας μπερδεύουν τα μενού των εστιατορίων;

Γαλλική, βιετναμέζικη, ιταλική, ταϊλανδέζικη, ιαπωνική… Όποια κουζίνα κι αν θελήσουμε να δοκιμάσουμε είναι στη διάθεσή μας κάτι το οποίο από τη μία μας ανοίγει τους γευστικούς μας ορίζοντες, από την άλλη, όμως, μας πιάνει πολλές φορές αδιάβαστους και αυτό είναι το μενού…

Ας ρίξουμε μια ματιά στα βρετανικά μενού και τις λέξεις που κάνουν τους πελάτες να κοιτάζονται με απορία, όπως τις αποκάλυψε το dailymail.co.uk.

Στην Αγγλία, οι πελάτες αισθάνονται μπερδεμένοι απέναντι σε λέξεις όπως γύρος, φρικασέ και μιρεπουά, με τους 8 από τους 10 (το 79%) να αισθάνονται ότι τα μενού είναι περίεργα διατυπωμένα. Ακόμη, περισσότεροι από τους μισούς (το 51%) ζητούν επεξήγηση από τους σερβιτόρους, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα του Open Table.

Η λέξη που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας είναι το salmagundi, σαλάτα που έχει τις ρίζες τις στον 17ο αιώνα κι έχει επιστρέψει στα γκουρμέ μενού. Άλλες λέξεις περιλαμβάνουν το buccan, δηλαδή κρέας που σιγοψήνεται ή καπνίζεται σε φωτιά, το beignet, ένα γαλλικό γλυκό που φτιάχνεται με σου και το μιρεπουά, δηλαδή μείγμα από ψιλοκομμένα λαχανικά, συνήθως κρεμμύδια, καρότα και σέλερι.

Στη δύσκολη δεκάδα βρίσκουμε επίσης το μπρουνουάζ, που είναι τρόπος κοπής λαχανικών σε μικρούς κύβους, τηγανισμένα σε βούτυρο, για να χρησιμοποιηθούν σε σούπες και σάλτσες, το σιφονάντ, δηλαδή φυλλώδη λαχανικά ή μυρωδικά που τυλίγονται μαζί και στη συνέχεια κόβονται εγκάρσια, σε λεπτές λωρίδες, το μοσχάρι hongroise, δηλαδή μοσχάρι σερβιρισμένο με σάλτσα βελουτέ αρωματισμένη με πάπρικα, το ceviche, πιάτο με θαλασσινά της Λατινικής Αμερικής κ.ο.κ. Μέσα σε όλα, οι Άγγλοι δυσκολεύονται και με κάτι που εμείς σίγουρα γνωρίζουμε, τον γύρο, που συναντούν στα μενού ως “gyro” και αναρωτιούνται περί τίνος πρόκειται.

Η έρευνα έδειξε, ακόμη, ότι οι γυναίκες είναι πιο περίεργες από τους άντρες, με το 54% να παραδέχεται ότι ζητά επεξηγήσεις, σε σχέση με το 49% των αντρών. Αναλύοντας τα δεδομένα ανά ηλικία, φάνηκε ότι η νεότερη γενιά δεν είναι και τόσο πρόθυμη να ζητήσει βοήθεια, με το 40% των ατόμων 18-24 χρονών να παραδέχεται ότι αισθάνεται άσχημα να ρωτήσει για ένα δύσκολο πιάτο. Στους άνω το 55, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 13%.

Με τους πειραματισμούς στην κουζίνα να αυξάνονται και τις μαγειρικές τεχνικές να εμπλουτίζονται, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι πελάτες αρχίζουν και μπερδεύονται με αυτή την ορολογία. Ευτυχώς, όμως, πολλοί είναι αυτοί που δείχνουν πρόθυμοι να ρωτήσουν, να μάθουν και να δοκιμάσουν