Πώς να κάνετε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας πιο υγιεινό

Tο να μείνει κανείς μακριά από τη  γαλοπούλα, το χοιρινό, τις πίτες και όλα τα λαχταριστά συστατικά του εορταστικού τραπεζιού θα ήταν, αν μη τι άλλο, βάρβαρο αυτές τις γιορτινές ημέρες. Με λίγη προσοχή στις ποσότητες, όμως, και στη χρήση των υλικών για τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, το εορταστικό γεύμα μπορεί να πάρει άλλη χροιά,  πιο υγιεινή   και λιγότερο επιβαρυμένη. Δείτε τι μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε στο τραπέζι σας, έτσι ώστε έχει  και νοστιμιά και βιταμίνες.

Είναι πλούσιο σε  βιταμίνη C, αντιοξειδωτικό  και… γουρλίδικο. Εκτός του ότι θα κάνει την πράσινη σαλάτα σας πολύχρωμη, θα της δώσει έξτρα γεύση και τραγανή υφή, ενώ θα χαρίσει στους καλεσμένους σας κι εσάς πλήθος οφελών. Αν φροντίσετε να το χρησιμοποιείτε πιο συχνά στα πιάτα σας, θα σας κάνει καλό σε διάφορους τομείς, από την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, μέχρι το δέρμα και τα κόκαλα.

 Προσθέστε σταφίδες στο χοιρινό 

Θα του δώσουν ιδιαίτερη  γλυκιά γεύση και πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων. Οι  σταφίδες  αποτελούν καλή πηγή  σιδήρου και φυτικών ινών  , ενώ περιέχουν μαγνήσιο και ασβέστιο. Οι φυτικές τους ίνες δρουν προς όφελος της υγείας του εντέρου και χαρίζουν ενέργεια στον οργανισμό σας χάρη στο σίδηρο, ενώ κάνουν καλό και στα κόκαλα. Προσέξτε, μόνο, μην το παρακάνετε με την κατανάλωσή τους αν προσέχετε τη σιλουέτα σας, καθώς είναι πλούσιες σε σάκχαρα και οι θερμίδες τους φτάνουν τις  300 στα 100 γραμμάρια. 

Μειώστε τη χρήση του βουτύρου στα κρέατα, τις πίτες, το σουφλέ και όπου αλλού το χρησιμοποιείτε στο χριστουγεννιάτικο γεύμα και χρησιμοποιήστε  ελαιόλαδο  στη θέση του, όσο αυτό είναι δυνατόν. Το ελαιόλαδο είναι  πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά  και βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης, ενώ κάνει καλό στην καρδιά, το έντερο, το δέρμα κ.ά. Συν του ότι σύμφωνα με  πρόσφατη μελέτη  , καταπολεμά τις φλεγμονές.

 Πείτε «ναι» στους αφρώδεις οίνους 

Είτε πρόκειται για σαμπάνια, είτε για άλλο αφρώδες κρασί, προτιμήστε το στο τραπέζι σας, καθώς η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ (άρα και σε θερμίδες) είναι  χαμηλότερη  . Συν τοις άλλοις, οι φυσαλίδες μας κάνουν να μην χάνουμε τον έλεγχο, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα κρασιά και αποτελούν μια καλή επιλογή για να πιούμε τόσο, όσο πρέπει, χωρίς να το στερηθούμε ή να βγούμε εκτός ορίων.

Μια σούπερ τροφή που δεν βρίσκουμε κανένα λόγο να λείπει από ένα εορταστικό, χειμερινό τραπέζι. Πασπαλίστε λίγη  κανέλα  στα  γλυκά  σας κι αφήστε τη να τους χαρίσει το άρωμά της και τη γεύση της, μαζί και με τις ευεργετικές της ιδιότητες. Μπορείτε να την προσθέσετε, εκτός από τα γλυκά, στο  μοσχάρι, το κατσίκι και φυσικά τη γαλοπούλα σας  , κάνοντας καλό στη χώνεψη και στο στομάχι. Η κανέλα είναι, επίσης, αντιοξειδωτική, αντισηπτική και αντιφλεγμονώδης και όπως κι αν τη γευτείτε, θα είστε κερδισμένοι.

 Αυξήστε τις σαλάτες σας 

Πειραματιστείτε με διαφόρων ειδών σαλάτες ( πάρτε ιδέες και από εδώ  ) που θα δώσουν σε εσάς και τους καλεσμένους σας την ευκαιρία να αφήσουν χώρο στο πιάτο τους για  περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά  και λιγότερα λιπαρά. Όσο πιο εμπνευσμένες είναι οι σαλάτες σας, τόσο θα κερδίσουν τις εντυπώσεις, μετατρέποντας το γεύμα σας σε αξέχαστα πρωτότυπο, νόστιμο και υγιεινό.

Πηγή: clickatlife.gr