Υπόγειες πόλεις «κρυμμένες» στα έγκατα της γης

Σε κάποιες πόλεις, οι άνθρωποι περπατούν στους δρόμους και ακριβώς από κάτω τους βρίσκονται κατακόμβες, ερείπια και… «κρυμμένα» μυστικά.

Δείτε ποια είναι αυτά σύμφωνα με το clickatlife.gr.

Κατακόμβες στο Παρίσι, Γαλλία

Κάτω από τους δρόμους του Παρισιού εκτείνονται τούνελ που ξεπερνούν τα 320 χιλιόμετρα, σπηλιές και κατακόμβες, που χρησιμοποιήθηκαν για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι κατακόμβες χρησίμευσαν- μεταξύ άλλων- για πτώματα φτωχών πολιτών, καλλιέργεια μανιταριών και ως καταφύγιο για τη Γαλλική Αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκλεισαν για το κοινό το 1955, ενώ στη συνέχεια εξερευνητές ανακαίνισαν τα τούνελ, έχτισαν περιοχές και φιλοξένησαν ακόμη και εκθέσεις τέχνης. Έχουν ανακαλυφθεί ακόμη και υπόγειες πισίνες στις κατακόμβες και σίγουρα όλο αυτό το «σκοτεινό» υπόγειο δίκτυο χαρίζει ακόμη περισσότερη ατμόσφαιρα στην Πόλη του Φωτός.

Υπόγειο Σιάτλ, Η.Π.Α.

Μια από τις πιο διάσημες υπόγειες πόλεις της Αμερικής δημιουργήθηκε από μια μεγάλη καταστροφή. Το 1889, ένας επιπλοποιός που εργαζόταν στη συνοικία Pioneer Square του Σιάτλ αναποδογύρισε κατά λάθος ένα δοχείο με κόλα, το οποίο έπιασε φωτιά και ξεκίνησε μια τεράστια πυρκαγιά που κατέστρεψε 31 τετράγωνα. Αντί να ξαναχτίσει την κατεστραμμένη περιοχή, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ξαναφτιάξει τους δρόμους ένα ή δύο επίπεδα πάνω από το προηγούμενο ύψος τους. Αυτό δημιούργησε έναν υπόγειο, σπηλαιώδη λαβύρινθο με γυάλινους φεγγίτες και ερείπια κτιρίων από τη φωτιά, από τον οποίο περνούσαν οι άνθρωποι να πάνε στις δουλειές τους. Το Σιάτλ στράφηκε ενάντια στην ύπαρξη της υπόγειας αυτής πόλης το 1907, λόγω του φόβου πανούκλας, αλλά το 1965 άνοιξε ξανά για ξεναγήσεις.

Napoli Sotteranea, Ιταλία

Αν έπρεπε να διαλέξετε μια ευρωπαϊκή πόλη με τη μικρότερη πιθανότητα να «κρύβει» υπόγεια μυστικά, η Νάπολη σίγουρα θα ήταν στη λίστα σας. Κι όμως, θα κάνατε λάθος! Τα κανάλια της πρωτεύουσας της Καμπανίας νοτιοδυτικά της Ιταλίας, βρίσκονται επάνω από ηφαιστειακούς, πορώδεις βράχους προς εκμετάλλευση. Με το πέρασμα των αιώνων, δημιουργήθηκε ένα μαζικό σύστημα τούνελ και σπηλιών, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως αποθήκη. Υπήρχαν, όμως, και πολλά εκπληκτικά ερείπια εκεί κάτω, συμπεριλαμβανομένων θεάτρων, και πρώιμων, χριστιανικών σημείων λατρείας. Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα τούνελ χρησίμευσαν ως προστασία από τις εναέριες επιδρομές.

Edinburgh Vaults, Σκωτία

Το Εδιμβούργο στη South Bridge «κρύβει» έναν υπόγειο κόσμο, όπου κάποτε φιλοξενούσε τους χειροτέχνες και τους εμπόρους, όπως και τους λιγότερο επιθυμητούς κατοίκους της πόλης. Όταν κατασκευάστηκε το 1785, η γέφυρα είχε σκοπό όχι μόνο να διευρύνει την πόλη, αλλά να εξυπηρετήσει και σαν εμπορική περιφέρεια. Στα κτίρια που βρίσκονταν στις καμάρες της, θα δινόταν υπόγειος αποθηκευτικός χώρος. Δυστυχώς, όμως, οι υπόγειες αποθηκευτικές αίθουσες άρχισαν να πλημμυρίζουν και εκκενώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, αποτελώντας στη συνέχεια εστία εγκλήματος, με τους κατά συρροή δολοφόνους Burk και Hare να βρίσκουν εκεί τα θύματά τους. Τόνοι χαλικιών μεταφέρθηκαν στη συνέχεια, στα μέσα του 1800, προκειμένου να τους κλείσουν οριστικά, αλλά τη δεκαετία του ’80 ανακαλύφθηκε ένα τούνελ πρόσβασης που οδηγεί σε μερικές εκπληκτικές υπόγειες ανακαλύψεις.

Burlington Bunker, Corsham, Αγγλία

Η γοητευτική αγγλική επαρχία Corsham στο Wilshire της Αγγλίας δεν δείχνει εκ πρώτης όψεως να μην έχει σκοτεινά μυστικά και κρυφά μονοπάτια. Όπως ξέρουμε, όμως, συχνά τα φαινόμενα απατούν, όπως και εν προκειμένω. Στα 30 μέτρα κάτω από το έδαφος και τα πλακόστρωτα δρομάκια, βρίσκεται μια μεγάλη υπόγεια πόλη, η οποία χτίστηκε σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης στο Λονδίνο. Το Burlington Bunker αποτελείται από εκτάσεις με κατασκευές και περισσότερα από 95 χιλιόμετρα δρόμων, ενώ στόχος είναι να υποστηρίξει μέχρι και 4 χιλιάδες ανθρώπους. Πολλοί από τους τοίχους της υπόγειας αυτής πόλης είναι διακοσμημένοι με πολύχρωμες τοιχογραφίες από την καλλιτέχνιδα, ενώ περιλαμβάνει και τηλεοπτικό στούντιο, καφετέριες, ακόμη και pub. Η πόλη αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ως σήμερα, ούτε καν σε δοκιμαστικό επίπεδο.