Ρομπότ θα καθοδηγεί τους… επιβάτες αεροδρομίου!

Μπορεί –ευτυχώς- να μην ζούμε ακόμη στον κόσμο του Terminator, ένα νέο πρόγραμμα (όπου συμμετέχουν η KLM, η SME Bluebotics, αρκετά πανεπιστήμια και το αεροδρόμιο του Schiphol), όμως, καθιστά τα  ρομπότ χρήσιμα για τους ταξιδιώτες, συστήνοντάς τους το… Spencer.

Σκοπός του προγράμματος με το Spencer είναι να αναπτυχθεί ένα ρομπότ, το οποίο θα  βοηθά και καθοδηγεί   τους επιβάτες με τρόπους κοινωνικά αποδεκτούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο clickatlife.gr, το Spencer έχει ξεπεράσει τις ικανότητες και επιδεξιότητες της παρούσας γενιάς των ρομπότ, με στόχο να μπορεί να συνθέτει ομάδες και να αναγνωρίζει συναισθήματα, να λαμβάνει υπ΄ όψιν τη συμπεριφορά της ομάδας και να χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα στο να καθοδηγεί ομάδες επιβατών μέσα σε χώρους με μεγάλη κίνηση.

robot-spencer

Εκτός από την  προσωπική επαφή  με τους επιβάτες στην πύλη άφιξης, ο Spencer προσφέρει και μία ακόμη υπηρεσία, την  συνοδεία Κινέζων επιβατών  κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετάβασης από πύλη σε πύλη, στις πτήσεις με σύνδεση (transfer).

Έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια κατασκευής, προγραμματισμού και δοκιμών, το ρομπότ Spencer έκανε ήδη τις πρώτες του δοκιμές από τις  30 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου  σε πραγματικό περιβάλλον, στην περιοχή Schengen του αεροδρομίου Schiphol.

888888888

Κατά τη διάρκεια της φάσης των δοκιμών δεν ενεπλάκησαν επιβάτες, ενώ η  τελική δοκιμή  θα γίνει τον Μάρτιο του 2016 με Κινέζους επιβάτες κι όλοι βρισκόμαστε εν αναμονή της ημέρας που ένα ρομπότ θα μας δείχνει το δρόμο προς την πύλη μας…