Βάλτε τον δυόσμο στην διατροφή σας!

Τα μικρά φύλλα του δυόσμου δεν είναι μόνο χαριτωμένα και αρωματικά, αλλά έχουν και πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Ο δυόσμος, εκτός του ότι βοηθά στην πέψη και κρατά την ανάσα μας δροσερή, ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό χάρη στην περιεκτικότητά του σε  βιταμίνη C, D και Ε, χαρίζει λάμψη στο δέρμα και περιέχει ροσμαρινικό οξύ, το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Γιατί, λοιπόν, να μην τον βάλετε στη διατροφή σας με όποιο τρόπο μπορείτε;

Το clickatlife.gr μας δείχνει τον τρόπο:

 Ως γαρνιτούρα 

Ίσως από τους πιο εύκολους τρόπους που μπορείτε να τον καταναλώσετε, βάζοντας μερικά φύλλα του στο πιάτο που ετοιμάζετε για χρώμα, άρωμα και μια έξτρα νότα στην παρουσίαση. Έτσι θα τον καταναλώσετε και  ωμό, αρκεί να θυμηθείτε να τον πλύνετε καλά πριν τον χρησιμοποιήσετε και να τον αποθηκεύσετε σε  κλειστή, πλαστική σακούλα  στο ψυγείο, έτσι ώστε να παραμείνει φρέσκος. Ταιριάζει πολύ σε μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα, στο κρέας, στο ρύζι κ.ο.κ.

Στο τσάι

Αν το  τσάι  έχει τη θέση του καφέ στην καθημερινότητά σας, δοκιμάστε να φτιάξετε τη βερσιόν δυόσμου στο σπίτι. Το τσάι δυόσμου κάνει καλό ειδικά στην εγκυμοσύνη, καθώς  ανακουφίζει τη ναυτία, ενώ γενικά, μια κούπα θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Για να το φτιάξετε, πάρτε μερικά φύλλα δυόσμου και μουλιάστε τα σε  χλιαρό νερό  για μερικά λεπτά, μέχρι να απαλλαχτούν από τις βρομιές. Αφού τα πλύνετε στη συνέχεια προσεκτικά σε φρέσκο, καθαρό νερό, βάλτε τα στο μπρίκι με 1 φλιτζάνι νερό και αφήστε να  σιγοβράσουν, χωρίς να το παρακάνετε. Βγάλτε το από το μάτι όταν αρχίσει να βράζει και σουρώστε σε μια κούπα, προσθέτοντας  μέλι και λεμόνι  για έξτρα γεύση.

 Σε σαλάτα 

Ο δυόσμος μπορεί να ταιριάξει ιδανικά στη σαλάτα σας, χάρη στο πράσινο χρώμα του και τη μοναδική γεύση  φρεσκάδας  του. Συνδυάστε τον με αγγούρι και ρόδι, προσθέστε τον στη χωριάτικη, ταιριάξτε τον σε σαλάτα με κολοκυθάκια, δοκιμάστε τον σε σαλάτα ζυμαρικών και πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα λαχανικά που σας αρέσουν.

Σε ντρέσινγκ

Μια πολύ καλή ιδέα είναι να φτιάξετε ντρέσινγκ για τη σαλάτα σας που να περιέχει δυόσμο και το χαρακτηριστικό του, δροσερό άρωμα. Δοκιμάστε να ανακατέψετε ψιλοκομμένο δυόσμο σε λίγο γιαούρτι  και να ανακατέψετε μαζί με λίγο λάδι, ξίδι και αλάτι.

 Στο λάδι 

Αρωματίστε το ελαιόλαδό σας και χαρίστε του διαφορετική γεύση, προσθέτοντας σε ένα μικρό μπουκάλι, ένα κλωναράκι δυόσμου (πάντα πλυμένο προσεκτικά) ή συνδυάζοντάς το με άλλα  αρωματικά φυτά, όπως μάραθο, άνηθο, μαϊντανό, κόλιαντρο κ.ο.κ. Διατηρήστε το μπουκάλι με το λάδι σε  σκοτεινό και σκιερό μέρος  και χρησιμοποιήστε το αφού περάσουν περίπου 10 ημέρες. Αφού αρωματιστεί το λάδι σας, καλύτερα να αφαιρέσετε το δυόσμο από το μπουκάλι.

 Σε smoothies 

Ιδανικό συστατικό για να χαρίσει χρώμα, γεύση και  έξτρα οφέλη  στο smoothie σας. Δοκιμάστε το σε smoothies με φρούτα ή λαχανικά, προσθέτοντας μερικά φύλλα του και ανακατεύοντας.

Στη σούπα

Η σούπα αποτελεί εξαιρετικό τρόπο να χαλαρώσετε το στομάχι σας κι αν είστε άρρωστοι, μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία και τη διάθεσή σας, αλλά και να σας  ενυδατώσει. Προσθέστε το δυόσμο σας ως γαρνιτούρα ή ψιλοκόψτε τον και χρησιμοποιήστε τον μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σας.