Πούρο: Η σειρά Edicion Limitada

Καμιά άλλη σειρά κουβανέζικων πούρων δεν εκφράζει καλύτερα την μεταστροφή των Κουβανών προς την ποιότητα και τα πιο πληθωρικά πούρα από τα Edicion Limitada.

Τα Edicion Limitada υπήρξαν ο καλύτερος πρεσβευτής της ποιοτικής αναβάθμισης των Αβάνας που ξεκίνησε δειλά-δειλά το 2001. Είναι μια σειρά από μοναδικά πούρα –διαφορετικά κάθε χρόνο- σε πρωτότυπα μεγέθη που κυκλοφορούν σε σχετικά περιορισμένη ποσότητα συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο το προσιτό της «κανονικής» παραγωγής με τη γοητεία του συλλεκτικού, καθώς είναι πούρα εξαιρετικής ποιότητας που κυκλοφορούν μόνο μια φορά αλλά σε τιμές που δεν ξεφεύγουν πολύ προς τα πάνω από τα στάνταρ πούρα παραγωγής.

Η ιδέα για την δημιουργία αυτών των πούρων γεννήθηκε το 2000 όταν οι Κουβανοί προσπαθούσαν να σκεφτούν έναν τρόπο να αξιοποιήσουν ένα στοκ φύλλων wrapper από την σοδειά του 1997/1998. Τα φύλλα αυτά του καπνού ήταν σε απόχρωση colorado maduro, στην παραδοσιακή δηλαδή απόχρωση που είχαν τα κουβανέζικα maduro πριν από αρκετές δεκαετίες. Προέρχονται από τα επάνω φύλλα του φυτού του tobacco, και είναι αρκετά χοντρά και δυνατά ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στην παρατεταμένη διαδικασία ζύμωσης και παλαίωσης.  Η πρώτη σειρά κυκλοφόρησε το 2001. Από τότε κάθε χρόνο κυκλοφορούν τρία πούρα (τα πρώτα χρόνια κυκλοφορούσαν και περισσότερα καμιά φορά) από τις δημοφιλέστερες κουβανέζικες μάρκες, που λανσάρονται τον Φεβρουάριο στο φεστιβάλ της Habanos αλλά κυκλοφορούν γύρω στον Οκτώβριο.

Τα πούρα της σειράς Edicion Limitada είναι συνήθως πιο βαριά και πικάντικα από τα κλασικά Αβάνας και διαθέτουν μια πιο καβουρδισμένη πλευρά στο αρωματικό προφίλ τους. Παρατηρώντας κανείς τα μεγέθη αυτής της σειράς καταλαβαίνει και τις τάσεις στον κόσμο του πούρου, καθώς εδώ τεστάρονται νέα μεγέθη και η αποδοχή τους. Οι διάφορες παραλλαγές των μεγάλων Robusto, για παράδειγμα, πρώτα εδώ δοκιμάστηκαν, το ίδιο και τα μικρά αλλά πληθωρικά πούρα που στοχεύουν στον έμπειρο καπνιστή με περιορισμένο χρόνο κυρίως λόγω των απαγορεύσεων του καπνίσματος σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: http://www.fnl-guide.com/gr/el/ajax/news:print/smoking-gun-edition-limitada-best/